Дніпро на межі катастрофи: річка міліє, а склад води включає майже всю таблицю Менделєєва

10 Серпня 2015 09:22
tsn.ua

tsn.ua

Екологи б’ють на сполох через жахливий стан головної водної артерії України

Екологічний стан річки Дніпро опинився під серйозною загрозою. Про це “Сегодня.ua” повідомили експерти у сфері екології. Весь басейн Дніпра, за словами фахівців, страждає від забруднення в результаті скидання неочищених промислових і комунальних стоків.

“Забудова прибережної смуги, гідроспоруди і водосховища, видобуток піску по всій течії: все це знищує, навіть можливість, до самовідновлення річок України. Хижацька господарська діяльність завдає мільйонних збитків економіці України, загрожує біорізноманіттю, руйнує інженерні споруди і зупиняє розвиток річкового водного транспорту”, – пояснює голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Крім того, Дніпро перегородили греблями для отримання електроенергії. “Найбільша ріка країни втратила власну течію і не в змозі змити все те, що потрапляє в неї разом з побутовими і виробничими стоків”, – додає голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

“Вода в каскаді Дніпровських водосховищ нагадує коктейль з усіх елементів таблиці Менделєєва”, – зазначає Чистяков.

Він підкреслює, що береги хаотично забудовуються, знищуючи природні нерестовища, луки, протоки, острови. “Земснаряди в гонитві за миттєвою вигодою розривають на частини річку, міняючи ландшафт дна і конфігурацію берегової смуги, змінюючи русло Дніпра. Тільки в спогадах класиків Дніпро залишився “широким і могутнім”, – нарікає експерт.

За слова Чистякова, споживацьке ставлення до річки призвело до того, що земснаряди працюють не на благо річки і суспільства, прибираючи наноси, а виходячи з корисливих цілей, видобуваючи пісок на продаж. “В результаті між мостом Метро і мостом Патона на середині річки, стало настільки мілко, що вже з води визирає “новий” острів”, – говорить експерт.

Тільки в Києві за результатами рейду виявлено 6 працюючих земснарядів в акваторії Дніпра нижче Південного мосту. Один з них завантажував пісок прямо на баржу, а інші – по трубах перекачували на берег.

“Державна екологічна інспекція України виступає проти незаконного видобутку піску за законне ведення господарства на території держави. Тільки вчора в Київській області затримали інспектора Державної екологічної інспекції України за вимагання та отримання хабара за видобуток корисних копалин у розмірі 10 тис. грн. Це, на жаль, не поодинокі випадки”, – коментує голова Державної екологічної інспекції України Андрій Заїка.

За словами Тимочка, для поліпшення ситуації потрібно обмежити викид неочищених стічних вод в річці, зупинити незаконний видобуток річкового піску, заборонити будівництво на землях водного фонду.

Джерело: Сегодня