Кияни проміняли квартири в столиці на приміське житло – експерт

24 Серпня 2015 11:27
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Людей приваблює дешевизна і маленька квадратура квартир за межею міста
У першій половині 2015 в Київській області кількість житла, введеного в експлуатацію, було на 45% вище, ніж у столиці. Крім того, середньомісячна кількість угод у приміських житлових комплексах було вище на 15-20% в порівнянні зі столичними новобудовами економ-класу. Про це розповів керівник відділу продажів ЖК “ParkStone” Дмитро Шостя, пише “Дело”.
За словами експерта, в серпні 2015 р Київської області виставлені на продаж квартири в 213 житлових комплексах. За шість місяців поточного року ринок приміських житлових комплексів поповнився 19 новими проектами із загальним обсягом пропозиції порядку 4,5 тис. квартир. При цьому 71% нової пропозиції зосереджене вздовж Варшавського та Житомирського напрямків.
За даними аналітиків, ціни в передмісті коливаються від 8000 до 17 000 грн за квадратний метр, а велика кількість пропозицій малогабаритного житла є ще одним плюсом при виборі житла в містах-сателітах Києва.
“Ринок приміського житла обігнав Київ не тільки за кількістю введених об’єктів, а й за кількістю проданих квартир. У періоди високої активності покупців, які цього року припали на лютий і липень місяць, кількість угод у найбільш затребуваних і добре зарекомендувавших себе приміських житлових комплексах, досягало 80-100 квартир на місяць”, — повідомив Шостя, посилаючись на дані аналітиків відділу продажів.
На думку експерта, ціна залишається головним фактором, що визначає придбання житла в передмісті столиці. “З початку 2015р. Середня ціна квадратного метра в приміських житлових комплексах зросла більш ніж на 25% і за станом на серпень 2015р. становить 11000 грн/кв.м. При цьому мінімальна вартість” квадрата “у Київській області стартує від 7500 грн/кв.м. Верхня планка ціни для приміських комплексів обмежена цінами в новобудовах на околицях Києва. Тому девелопери масово практикують прямі знижки та акції для стимулювання інтересу покупців до своїх проектів”, – додав експерт.
Він також зазначив, що 80% покупців житла в передмісті купують нерухомість для власного проживання і не володіють достатньою сумою для покупки квартири в Києві.
“Крім того, вибір малометражних квартир за доступною ціною в столиці в десятки разів менше, ніж області. Частково це обумовлено тим, що проектувати житловий комплекс з великою кількістю студій набагато складніше і дорожче, ніж з класичними дво-, трикімнатними квартирами. А в умовах жорсткої цінової конкуренції малогабаритне житло, квартири-студії є основним форматом, на який збережеться стійкий попит в умовах зниження доходів населення, що відбувається на тлі зниження платоспроможного попиту”, – резюмував Шостя.
Нагадаємо, за словами експертів, цього року ринок столичного житла наблизився до свого дна – з’явилися квартири за цінами 12-річної давності: $ 500-600 за кв. м. На “первинці” такі цифри досягалися за рахунок безпрецедентних за розмірами знижок та акцій, оголошених забудовниками, на “вторинці” – завдяки готовності продавців до дуже великого торгу.
Джерело http://kiev-ukr.segodnya.ua/kbusiness/kievlyane-promenyali-kvartiry-v-stolice-na-prigorodnoe-zhile-ekspert-642830.html