​Мешканців Оболоні надурили з водою

3 Серпня 2015 10:07
news.meta.ua

news.meta.ua

Експерти провели дослідження питної води з-під крану,в рамках проекту від мера міста Віталія Кличка на Оболоні, і дійшли висновку, що вода, очищена новим способом без хлору, так само непридатна для вживання, як і вода, очищена хлором в інших районах столиці.

Зокрема, фахівцями Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. Думанського НАНУ були відібрані зразки води на вул. Героїв Сталінграда, 28, і пр. Перемоги, 114/2. У обох випадках тестування води проводили з допомогою рибок, рачків та ембріонів. У першому випадку загинуло 50% рибок, в іншому – цілих 70%.

Крім того, вода зі столичних кранів здатна викликати рак, що підтвердив аналіз на цитотоксичність. Так, при допустимій нормі 10%, вода з під-крану, очищена хлоркою, показала перевищення норми до 32,4%, а у воді, очищеній новим способом, цитотоксичність склала 29,2%.

За результатами досліджень в інституті дійшли висновку, що у обох зразках “вода відноситься до дуже небезпечної категорії, непридатної для пиття”. Тобто це технічна вода. Таку воду не можна пити без попереднього очищення, але нею можна прати, та поливати квіти.

Нагадаємо, ініційований міською владою проект “Питна вода з під-крану” обійшовся у 580 тис. євро.

Джерело: Київ вечірный