Спека і машини труять Київ: де можна сховатися від отруйного смогу

13 Серпня 2015 10:01
bukinfo.com.ua

bukinfo.com.ua

Концентрація шкідливих речовин у повітрі перевищила норму в 4-5 разів

Дихати в столиці стає все небезпечніше. Через 35-градусну спеку і відсутність дощів повітря наповнилося небезпечними речовинами. За даними СЕС Києва, показники на початку тижня були набагато гірші, ніж після пожежі у Василькові на нафтобазі. Але після зливи, яка пройшла в столиці, ситуація має покращитися.

ШКІДЛИВО. У понеділок і вівторок у столиці було встановлено три нових температурних рекорди. Не дивно, що все це відображається і на якості повітря. “У нас по всіх точках, де робляться заміри, в 4-5 разів перевищені норми концентрації всіх шкідливих речовин. Це формальдегіди, СО (оксид вуглецю), NО2 (оксид азоту), SO2 (сірчистий ангідрид). У Києві дуже жорстка ситуація. Повітря за показниками набагато гірше, ніж було, коли горіла база у Василькові. Адже через спеку все накопичується в приземному шарі атмосфери і не переміщається”, – говорить головлікар київської СЕС Олег Рубан.

Через високу концентрацію шкідливих речовин деякі можуть відчути і нездужання: особливо люди страждають алергічними захворюваннями або захворюваннями органів дихання. Їм краще обмежити час перебування на вулиці. Природним “освіжувачем повітря” послужить дощ. “У спеку у нас цілодобово працює 53 поливальні машини”, – говорять в “Київавтодорі”.

БУЛО ГІРШЕ. А ось завлабораторією спостережень за забрудненням атмосферного повітря центральної геофізичної обсерваторії Ніна Ротач радить киянам не панікувати. “У Києві, в порівнянні з деякими іншими містами, жити ще можна. Концентрації шкідливих речовин у повітрі збільшуються щороку, коли стоїть спека. Наприклад, минулого року був період, коли показники були перевищені в 10 разів! Крім того, ми вже порівняли дані за липень цього року з минулим, і зараз вони трохи кращі. Можливо, зіграв свою роль сезон відпусток – люди роз’їхалися і авто у столиці стало менше”, – говорить вона.

За словами Ротач, найбруднішими місцями столиці залишаються райони Бессарабської і Московської площ, проспекту Перемоги. Найчистіше зазвичай повітря в Гідропарку. Але варто враховувати, що фахівці можуть отримати дані по забрудненню тільки в точках, де знаходяться пости спостережень (їх всього 21 за Києвом). Так що повноцінну картину по кожному району столиці скласти складно. Та й рівень забруднення в одному районі, але в різних місцях може суттєво відрізнятися: у парку, біля водойми завжди буде чистіше, ніж біля автомагістралі.

“На прогулянку в такі дні краще вирушати в парк. А дітей, якщо є можливість, відправити до бабусь в село. У квартирах також можна чеще робити вологе прибирання”, – говорять в ЦГО.