Спостерігали у цей день за горобиною: якщо цвітіння горобини пізнє, можна очікувати довгої і теплої осені

26 Серпня 2015 09:30
likarski-roslini.net.ua

likarski-roslini.net.ua

26 серпня наші пращури прибирали у сараях і погребах, щоб до зимових сховищ не пристала осіння гниль. Спостерігали у цей день за горобиною: якщо цвітіння горобини пізнє, можна очікувати довгої і теплої осені.

За церковним календарем 26 серпня вшановують преподобного Максима Сповідника, святителя Тихона, мучеників Іполита, Іринея, Авундія і мученицю Конкордію.

Іменинниками 26 серпня є:

Максим, Тихін, Іполіт, Оксана.

26 серпня народились:

1876 — Василь Юрчак, визначний драматичний актор галицької сцени кінця 19 – початку 20 ст.

1887 — Дмитро Дяченко, український архітектор, майстер необароко, один із засновників українського стилю. Серед його робіт — комплекс Української сільськогосподраської академії, корпуси інститутів ветеринарії, тваринництва, Торговельної академії в Києві.

Події 26 серпня:

1657 — у Чигирині Гетьманом України (до повноліття Юрія Хмельницького) обрано Івана Виговського.
1918 — Уолт Дісней підробив свої документи, «збільшивши» собі вік, щоб піти на службу в Червоний Хрест.
1945 — Українська РСР ратифікувала Статут ООН.
1946 — Норма Джин Бейкер підписала контракт із кіностудією XX Century Fox. Її стали звати Мерилін Монро.

Чи знаєте ви, що:

Іван Виговський відіграв одну з провідних ролей у формуванні розвідки й контррозвідки України. На початку 1649 р. полковник Максим Нестеренко послав до Польщі з Переяслава розвідників. Проте, пізніше керування цими справами перейшло до Виговського. І він розвинув і зміцнив агентурну мережу, що сповіщала гетьмана про все важливе, що діялося не тільки в Україні, але й у Польщі, Литві, Чехії, Моравії, Сілезії, Австрії, Османській імперії, Кримському ханстві та придунайських державах.

Ця мережа української розвідки була настільки розвинутою, що навіть і через 25 років лунали скарги польських вельмож на те, що козаки (вже у часи Петра Дорошенка) знають про всі задуми короля. Вони пропонували «добре пошукати» агентів серед українців, що входили в оточення короля Яна ІІІ Собеського.

«Рідна країна»