У Києві створено площадку для працевлаштування воїнів АТО

9 Серпня 2015 12:15
dt.ua

dt.ua

Складна економічна ситуація в країні, війна та багато вимушених переселенців створили велику кількість безробітних. Так, станом на 01.07.2015 року на обліку міської служби зайнятості — 18,3 тис. безробітних, з яких 15,6 тис. отримують допомогу по безробіттю. Тому було прийнято рішення створити Інформаційно-консультаційний центр (ІКЦ) Київського міського центру зайнятості. Такі осередки діють в шести регіонах держави, а перший з’явився на Харківщині. Про це пише газета “Хрещатик”.

Столичний ІКЦ є площадкою, де кожна вікова група отримує необхідну інформацію для працевлаштування. Його було створено за дорученням голови Державної служби зайнятості Ярослава Кашуби.

«Сьогодні Державна служба зайнятості активно модернізується та готується до реформування. У рамках модернізації ми розпочали взаємодію з нашими соціальними партнерами. Ми запрошуємо до співпраці державні структури, такі, як Пенсійний фонд, соціальні служби для сім’ї, дітей та молоді, психологів громадських та волонтерських організацій, аби люди могли отримати всі послуги під одним дахом»,— розповів пан Кашуба.

До ІКЦ Київського міського центру зайнятості може звернутися кожна особа. Але найбільшу увагу тут приділяють вимушеним переселенцям та бійцям АТО. В ІКЦ діють просторові зони: зона самостійного пошуку роботи, зона проведення групових заходів, зона навчально-методичної роботи, зона роботи з тематичними матеріалами, call-центр, зона проведення профконсультування.

Роботу Центру організовано за трьома напрямами: надання послуг населенню, надання послуг роботодавцям, посилення соціального діалогу.

«Ми створили цей Центр власноруч та наповнили його інформаційно, щоб кожний безробітний міг знайти відповіді на ті питання, які його найбільше турбують»,— зазначив директор Київського міського центру зайнятості Віктор Сухомлин.

Учасник АТО Богдан Костюк за професією повар. Він воював під Старобільськом та був поранений. Частково втративши працездатність, Богдан не має жодних документів, які б підтверджували, що ушкодження він отримав, саме захищаючи державу. Адже шпиталь, у якому лікувався боєць, залишився на території, не підконтрольній Україні. Богдан звернувся до ІКЦ Київського міського центру зайнятості з метою знайти роботу за фахом.

Голова правління Територіальної державної інспекції з питань праці у м. Києві Владислав Андрієнко зазначив: до інспекції надходять скарги, що учасникам АТО не виплачують заробітну плату. Хоча, згідно з чинним законодавством, роботодавець зобов’язаний щомісяця виплачувати середньомісячну платню. Також трапляється, що недобросовісний роботодавець намагається змусити мобілізованого підлеглого написати заяву на звільнення.

Звичайно, знайти роботу, аби вона збігалася і за вимогами, і за можливостями, зараз дуже важко. Але той, хто шукає, завжди знаходить. Більшість фахівців з працевлаштування вважають, що не можна відповідальність за пошук роботи перекладати лише на державу. Людина не повинна сидіти, склавши руки, вона має діяти: ходити на співбесіди, підвищувати свій професійний рівень, наприклад, проходити відповідні майстер-класи або вивчати іноземні мови. Підтримують такі вразливі категорії українців, як безробітні демобілізовані учасники АТО або переселенці, не тільки державні структури, а й громадські організації. Наприклад, у «Крим-SOS» переселенці можуть безкоштовно відвідувати курси англійської та польської мов. Звернутись до організації можна за телефонами: (063) 073-16-19, (096) 684-88-47