У випадку поломки маршрутки перевізник зобов’язаний повернути пасажирам повну вартість квитка

1 Серпня 2015 18:00
ednist.info

ednist.info

Насамперед відзначимо, що оплачувати свій проїзд потрібно з моменту посадки – негласне правило, що існувало раніше, згідно з яким пасажир, який їде одну зупинку в наземному транспорті, міг купити квиток і не компостувати його, давно кануло в лету. Але якщо транспорт не може продовжити рух через поломку або з якоїсь іншої причини і водій висаджує пасажирів на півдорозі, двічі платити не доведеться. Про це “Вечірньому Києву” повідомив в. о. директора з виробництва КП “Київпастранс” Олександр Савицький.

– Згідно з правилами надання послуг з перевезення електротранспортом, у разі виходу з ладу рухомого складу пасажири, які оплатили транспортну послугу, під час пересадки на іншу одиницю рухомого складу повторно за проїзд не сплачують. У разі поломки маршрутки перевізник повинен повернути пасажирам повну вартість квитка, і подальша поїздка здійснюється ними самостійно, – підкреслив чиновник.

Однак якщо немає напруги для електротранспорту чи тролейбус або трамвай зупинилися через ДТП, яке заважає їм проїхати, закомпостований у них квиток в автобусі дійсним не буде.

– Тільки якщо на лініях електротранспорту ведуться тривалі ремонтні роботи, то в таких випадках підприємство пускає на маршрут автобуси, у яких дійсні проїзні на трамвай чи тролейбус, – зазначив Олександр Савицький.

Не вдасться пасажиру повернути сплачені за жетон або списані з картки кошти при проході в метрополітен, якщо не курсують поїзди підземки – через повідомлення про “замінування” або в результаті падіння людей або предметів на рейки.

– Якщо пасажир не здійснив поїздки з технічних причин, то він має звернутися до касира, і йому видадуть спеціальний талон, яким можна скористатися впродовж 15 днів. Гроші за жетон чи на картку не повертаються, – уточнив в. о. директора з виробництва КП “Київпастранс”.

Потрібно звернутися до касира і у випадку, якщо не прибула або запізнюється міська електричка.

– У зв’язку із затримкою в русі, згідно з Положенням про розрахунок за невикористану поїздку на міській електричці, пасажир має право подовжити строк дії квитка. Для цього касир ставить штамп і свій підпис про чинність квитка протягом семи днів, – пояснив Олександр Савицький.

Джерело: Вечірній Київ