Українці не платять за ЖКП через зависокі тарифи – опитування

24 Серпня 2015 11:13
kolomyya.org

kolomyya.org

Україна взяла курс на приведення тарифів на ЖКП до ринкового рівня, що спричинило стрімкий ріст цін на енергоносії, що триває.

Наприклад, з 1 вересня 2015 року в країні знову підвищать тарифи на електроенергію для населення. Це буде вже друге зростання цін цього року. Загалом до березня 2017 року, світло подорожчає в 3,5 рази.
Примітно, вже до кінця 2015 року тарифи на газ для населення зростуть майже вчетверо – на 280%, а на теплопостачання в півтора разу – на 66%. Такі цифри раніше озвучила голова Нацбанку Валерія Гонтарева і уточнила, що підвищення комунальних тарифів Україна вже узгодила із Міжнародним валютним фондом, аби отримати додаткові 17,5 млрд дол. кредиту.
За прогнозами заступника Міністра фінансів Артем Шевальов, тарифи на житлово-комунальні послуги в Україні досягнуть ринкового рівня лише через два роки – у квітні 2017.
«Є дві частини цього підвищення (тарифів на ЖКП, – ред.). Це лише перший крок. Наступний буде в квітні 2016 році. Потім третя хвиля в квітні 2017 року, коли тарифи зрівняються з ринковим рівнем», – заявив замміністра.
При цьому, експерти б’ють на сполох: через зависокі тарифи половина киян припинить платити за «комуналку» вже на початку лютого 2016 року. Адже на оплату ЖКП жителям столиці доведеться віддавати в середньому 50% свого доходу. Такої думки притримується директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.
«Україна Комунальна» вирішила поцікавитись у своїх читачів, що перешкоджає їм своєчасно сплачувати рахунки за послуги ЖКГ?
Відповідне опитування проходило на електронних шпальтах видання з 10 по 17 серпня.
За його результатами виявилося, що більше половини респондентів (53%) не платять за «комуналку» вчасно через занадто високі тарифи; 6% голосувальників – через регулярне підвищення квартирної плати. Також, 9% користувачів порталу «У.К.» заважає вчасно платити за ЖКП низька якість послуг або повна їх відсутність;  1% респондентів – недотримання виконавцями термінів з вивезення сміття; 4% голосувальників – бездіяльність ЖЕКу. 4% читачів не вважають за потрібне платити за комунальні послуги. 23% людей, що взяли участь в опитуванні, відзначили, що їм ніщо не заважає розраховуватися за ЖКП.