Київ в отруйному диму: як у місті рятуються від забрудненого повітря (інфографіка)

4 Вересня 2015 12:10

 

newsradio.com.ua

newsradio.com.ua

Кияни в паніці розкупили молоко і пов’язки

Вже добу кияни переживають димову атаку. Навколо столиці горять торфовища і ліси. Вітер несе їдкий дим на Київ! Вчора горіли 32 га в Белодібровском лісництві (між Броварами і Зазим’я), а також торфовища та лісові масиви (8,28 га) Київської області: Бородянський район (поблизу смт Бабинці), Іванківський (біля с. Феневичі і Соснівка), Вишгородський (близько с. Рудня Димерська та с. Катюжанка), близько Бучі та в Києво-Святошинському районі (поблизу с. Горенка та с. Мошун). Пожежу гасили навіть з вертольотів.

БЕЗ ШКІЛ. У середу ввечері вміст у повітрі небезпечних речовин різко збільшилася. За даними СЕС, норми були перевищені в 18 разів! “Зараз перевищення в 2-7 рази вище норми по всіх районах. Але поступово показники знижуються, допомагає вітер. Випадків отруєння серед населення зафіксовано не було, але таке задимлення може викликати інтоксикацію”, – пояснив головний санлікар Києва Олег Рубан. Через НП в екстреному порядку перервали навчальний процес у школах і дитсадках: вчора всім влаштували скорочений день, а сьогодні їх закрили. Також через дим скасовані і сільгосп’ярмарки.

ПОВ’ЯЗКИ І МОЛОКО. Вчора, рятуючись від смогу, кияни кинулися до аптек скуповувати марлеві пов’язки. “До 12:00 розпродали сотні зо дві-три пов’язок (вартість 2-4 грн.)”, – Розповіли в одній з аптек біля станції метро “Лісова”. Правда, експерти запевнили, що пов’язки не врятують: шкідливі хімречовини проходять навіть через протигаз. Крім пов’язок, чималим попитом користується і молочна продукція. У супермаркетах городяни активно розбирають молоко, ряжанку, йогурти. “Кожен другий покупець по дві пачки молока бере. Але продукції поки вистачає”, – каже продавець в одному з супермаркетів. “Купила три літри. Буду сім’ю отпаивать, адже воно добре виводить токсини”, – розповідає киянка Карина Плахіна.

Також багато зволіли пересуватися по місту в метро замість наземного транспорту і авто. У київському зоопарку прогулянки тварин на свіжому повітрі вирішили скоротити до 2-3 годин. “Всі тварини почувають себе добре, але все ж будемо скорочувати їх перебування у відкритих вольєрах. Додамо в раціон природних антиоксидантів. Мавпам будемо давати більше молока, а слону і жирафам – печені яблука”, – розповів начальник ветклініки в київському зоопарку Віталій Кобилянський.

ПІДПАЛ? Щоб загасити пожежу, в повітря підняли два вертольоти Мі-8 з водозливним пристроєм. “Станом на 15:00 осередків пожеж з відкритим горінням немає. Є окремі осередки тління торфу”, – відзначили в ГСЧС України.

“Попередня причина – це навмисний підпал. Характер виникнення пожежі у Зазим’ї і аналіз його виникнення говорить про те, що там було 4 вогнища, що виникли одночасно”, – говорить керівник ГСЧС України Микола Чечоткін.

“Розглядається кілька варіантів, хто це міг зробити: чиясь провокація, щоб розхитати ситуацію в столиці перед виборами, а також можна припустити, що таким чином можуть боротися за земділянки у Зазим’ї. Але ми перевірили інформацію по земділянок і не виявили ніяких конфліктів”, – розповів директор департаменту благоустрою КМДА Дмитро Білоцерківець.

ЧАДНИЙ ФЕСТ. Незважаючи на навислу загрозу, кияни не перестають жартувати і навіть пропонують “поугарать” в інтернеті на тематичному фестивалі “Вуличного смогу і гару”, який, до слова, вже збирається “відвідати” близько шести тисяч чоловік. У програмі: як перестати читати статті із заголовками “Закрийте вікна і не дихайте”, конкурс диванних експертів в дисципліні “екологія”, онлайн-тест “Який ти зміг сьогодні”, “Пані та панове. Не можу знайти карту фестивальних локацій. Де саме чадним місце сьогодні ввечері?” – Жартує Костянтин Кляцкін.

У рамках фестивалю пропонують і особливе меню “на грилі і з димком”: чорні бургери, чорні гриби з бамбуком, чорні равіолі з лососем і чорне різотто з каракатицею. З’явилися і фотожаби, приміром, з монстрами в диму з фільмів жахів, які виходять з житлових будинків на Троещене або культовий їжачок в тумані, який крокує зі свічкою не по лісі, а по задимленості Києву в пошуках конячки.

Що робити при задимленні

Медики рекомендують:

  • уникати тривалого перебування на повітрі вранці;
  • не відкривати вікна вночі і рано вранці, а відкриті – завісити зволоженою тканиною і періодично її міняти;
  • проводити вологе прибирання. Поставити в приміщеннях ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря;
  • не вживати алкогольних напоїв та пива, виключити куріння;
  • носити зволожену захисну маску;
  • збільшити споживання рідини до двох-трьох літрів на день для дорослих. Пити підсолену і мінеральну лужну воду, кисломолочні продукти
  •  (знежирене молоко, сироватка), соки. Виключити газовану воду;
  • кілька разів на день приймати душ, промивати ніс і горло;
  • у разі появи задишки і кашлю – звернутися до лікаря.

 

 

Джерело: Сегодня