Киянам показали 50 винаходів, які Україна подарувала світові

7 Вересня 2015 13:16
vidia.org

vidia.org

У галереї Second Floor Art Center, що знаходиться на другому поверсі Адміністрації Президента, відкрилася виставка «50 українських винаходів, що змінили світ». Про це інформує VIDIA з посиланням на офіційний веб-сайт Президента.

На виставці можна детальніше дізнатися про революційні здобутки українських винахідників та помилуватися їхніми мистецькими інтерпретаціями. Тут є відомі досягнення в аерокосмічній галузі, літак Мрія, ракета Зеніт і гасова лампа, яку створили у Львові сто років тому.

Заступник голови АПУ Дмитро Шимків каже, що ця виставка має символічний зв’язок з попередньою експозицією «16», що була присвячена героям АТО: «Невипадково наша сьогоднішня виставка “50 українських винаходів, що змінили світ” експонується одразу після виставки “16″. Мирна і вільна країна можлива тільки тоді, коли має надійний захист. Прикладом цього є Ізраїль. Багато інновацій починались як військові розробки, а закінчувались як мирні винаходи. Якщо ми подивимось на GPS та Інтернет — це військові технології».

До цього проект презентували у Вашингтоні, при чому, за словами Шимківа, американці були неабияк здивовані тим, як багато винаходів дала світові Україна. «Усі думали, що це американські винаходи, а виявилося, що українські. Я хотів би, щоб українці, відвідуючи музеї за кордоном і дивлячись, наприклад, на гасову лампу, пишалися цим. Цей винахід приніс світло, а придумали його в Україні», – розповів він.

винаходи

Як зазначила радник керівника АПУ Наталія Попович, ідея експозиції з’явилася ще перед Днем Конституції у контексті політичних інновацій, адже саме український гетьман Пилип Орлик вважається автором першої у світі Конституції. «Якщо би були рейтинги інновативних країн чи націй з інновативним потенціалом, Україна би точно посідала в них гідне місце. Можливо, через мультикультурність України, яка через століття часто впливає на особливу експресію таланту. Можливо, через присутність в українцях свободи в ДНК, свободи, яка завжди притаманна винахідникам», — сказала посадовець.

Виставка «50 українських винаходів, що змінили світ» уже третя в галереї Second Floor Art Center. Попередня експозиція «16» складалася із 16 фотопортретів героїв-учасників АТО. Із травня на ній побували понад 2 000 відвідувачів. Тепер «16» у розширеному форматі побачать відвідувачі конференції Yalta European Strategy, а далі її чекають аеропорт «Бориспіль» і ключові майданчики Європи та світу.

Нагадаємо, незабаром у Лондоні відбудеться благодійна виставка фотографій з України.