Складається враження, що урядовці зі школярів та студентів хочуть підготувати заробітчан, а не патріотів

16 Вересня 2015 16:05
ua.golos.ua

ua.golos.ua

Про це народний депутат України, засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко сказав в Івано-Франківську у Центрі патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери, де провів зустріч із вчителями та директорами центрів позашкільної освіти і презентував їм гуманітарні проекти Фонду.

«На жаль, держава і, зокрема, Уряд до цих пір не розуміють значення світоглядної та патріотичної роботи в Україні, бо постійно маємо проекти не фінансового чи організаційного зміцнення цієї сфери, а проекти скорочення мережі закладів позашкільної освіти, гуманітарних проектів тощо», – зауважив Микола Томенко.

Але найсумніше, за його словами, те, що у сьогоднішніх умовах, де як ніколи потрібне відновлення поваги до української історії, мови та літератури, з боку профільного міністерства здійснюються усілякі кроки зневаги до цих базових предметів викладання. «То ці предмети виводяться з рангу обов’язкових для викладання у вишах, а тепер ще й у нових правилах ЗНО тестування з історії України пропонується на вибір із математикою. При всій повазі до інших предметів, цілком очевидно, що українська мова і література, історія України – це ті предмети, які повинні бути обов’язковими для вивчення і у школах, і у вишах України», – вважає М. Томенко.

На його переконання, школа повинна виховати українського патріота, а виш повинен підготувати професіонала, щоб в результаті ми отримали професійних патріотів. «Натомість шкода, що зараз складається враження, ніби в багатьох школах і вишах за допомогою міністерства і уряду здебільшого роблять все, щоб підготувати заробітчан зі знанням іноземних мов, а не професіоналів та українських патріотів», – підсумував М. Томенко.