У Києві погодили проект консервації розкопок фундаментів Десятинної церкви

18 Вересня 2015 11:25
turystam.in.ua

turystam.in.ua

Київська влада погодила проект консервації розкопок фундаментів Десятинної церкви з відновленням трасування фундаментів та благоустроєм прилеглих територій.

Про це під час прес-конференції зазначив заступник Київського міського голови Олексій Резніков.

“Це сакральне місце, одне з найважливіших в місті Києві. Є ініціатива киян, є абсолютна підтримка з боку всіх очільників київської міської влади. Треба привести в порядок цю територію, зробити її вільною, доступною для будь-кого”, – сказав Резніков.

Зокрема, планові роботи будуть розпочаті вже від сьогодні і триватимуть протягом трьох місяців.

Консервацію розкопок фундаментів церкви Богородиці було затверджено до реалізації в рамках соціального проекту спільної дії “Зробимо разом”. “Зробимо разом” – спільна ініціатива громади міста Києва, столичної влади та бізнес-компаній з метою благоустрою столиці та покращення якості життя у місті.

Церква Успіння Пресвятої Богородиці Десятинна (Десятинна церква) — сакральна споруда, зведена у Києві наприкінці X ст., що вважається першою кам’яною церквою Київської Русі. Залишки фундаменту Десятинної церкви разом із містом Володимира є пам’яткою національного значення.

В період феодальної роздробленості Русі церква часто страждала від князівських усобиць. Так, у 1169 році Десятинну церкву пограбували війська Андрія Боголюбського, а в 1203 — Рюрика Ростиславича. 6 грудня 1240 року орди хана Батия, захопивши Київ, зруйнували Десятинну церкву — останній оплот киян.