У Києві з’являться центри для скарг, рейтинг поганих жеків і захист від злодіїв

21 Вересня 2015 13:50

київська влада представили деякі міські новинки: у столиці намагаються захиститися від злодіїв і встановлюють теплолічильники, які допоможуть людям зекономити взимку.

У КМДА кажуть, що цього року ціни на “комуналку” для киян підніматися не будуть. А заощадити на теплі деякі городяни зможуть завдяки будинковим теплолічильникам.

“Вже встановили 3 тис. лічильників, залишилося в цьому році встановити ще 1 тис. Всі інші будинки обладнають ними в наступному році”, – говорить заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

Ті, в чиїх будинках встановили теплолічильники, будуть платити тільки за використане ними тепло, а не за загальним тарифом, куди входять, наприклад, і тепловтрати під час доставки. В результаті люди зможуть заощадити в середньому 20%. Наприклад, якщо “двушка” в опалювальний період обходилася 700 грн на місяць, то з приладом обліку господарі заплатять близько 550 грн. Також у найближчі кілька років київські будинки можуть обладнати більш складними і дорогими індивідуальними теплопунктами, за рахунок яких можна знизити вартість оплати за опалення ще приблизно на 30%. “Такі системи дозволяють регулювати температуру в квартирах залежно від погоди на вулиці, від часу доби. Цього року планують встановити 50 таких теплопунктів”, – говорить заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

Вже через кілька тижнів у Києві почнуть працювати перші сервісні центри обслуговування споживачів. Туди можна буде звертатися абсолютно з будь-якими комунальними проблемами. “Якщо зараз людина на якість прибирання двору скаржиться в жек, а на холодну воду – в “Київводоканал”, то скоро всі питання можна буде вирішувати в одному місці. Центри працюватимуть за принципом “єдиного вікна” з електронною чергою”, – говорять в КМДА.

До речі, у місті вже почали вести “рейтинг хамства”: якщо якийсь жек потрапляє в нього кілька разів, до нього застосовують санкції, аж до звільнення керівників. За останній час з посадами розпрощалися вже кілька людей. Наприклад, в Подільському районі начальника контори звільнили за те, що не реагував на скарги мешканців.

Вже цієї осені влада Києва спільно з Держслужбою охорони хочуть в деяких житлових будинках столиці встановити сигналізацію і “тривожні кнопки”. “Сигналізація підключається до шахті ліфта, де стоять дорогі котушки (їх якраз часто крадуть), до теплопункту. І якщо хтось спробує щось вкрасти, тут же на місце прибуде наряд ДСО”, – розповідає Пантелєєв. Таке нововведення може з’явитися в двох будинках на Оболоні. “Це питання потрібно вирішувати з жителями, оскільки така послуга обійдеться кожній квартирі приблизно 2 гривні на місяць”, – пояснюють у КМДА. “В одному будинку на вул. Каштановій ми вже встановили сигналізацію. Є “тривожні кнопки” в деяких елітних будинках, у консьєржів”, – розповідають у ДСО Києва.