У київських гуртожитках не вистачає місць для студентів

7 Вересня 2015 13:54
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

У першу чергу влаштовують переселенців, а за поселення студентам потрібно мити вікна, підлогу та стіни

У київських студентських гуртожитках почалося заселення перед початком нового навчального року. І в цьому році студенти зіткнулися з гострою нестачею місць: через бойові дії на Донбасі і анексію Криму Росією стало більше іногородніх студентів, а через збільшення курсу долара багато студентів не можуть дозволити собі оренду житла, і також повертаються в рідні общаги. За словами директора студмістечка КПІ Олександра Іщенка, в цьому році інститут прийняв близько трьох тисяч іногородніх студентів: багато з них приїхали зі східних регіонів. “У цьому році дуже тяжко з поселенням. Всього в КПІ 20 гуртожитків, вони розраховані максимум на 14 тисяч осіб. І в цьому році цей максимум був досягнутий! Щоб розселити всіх студентів, ми переобладнали в житлові кімнати всі службові приміщення на перших поверхах студгуртожитків. Більше нам переобладнати нічого. На території кампусу ведеться будівництво нового гуртожитку на 700 ліжко-місць, там вже готові три поверхи. Але коли його закінчать — поки сказати важко. Сподіваємося, що в наступному році”, — каже Іщенко.

НОВОСІЛЛЯ. За словами багатьох студентів КПІ, стан кімнат залишає бажати кращого, тому при заселенні першою справою доводиться братися за ремонт. “Нам у гуртожитку дісталася жахлива кімната — з купою тарганів і старими меблями. За тиждень поклеїли шпалери, винищили комах і домовилися з комендантом про нові меблі. Тепер у нас всі умови! Але, як говорять багато студентів, гарну кімнату можна отримати і відразу при заселенні, якщо взяти участь у відпрацюванні — мити вікна, підлогу та стіни в гуртожитку”, — каже студент Олександр Мисляков. Олександр Іщенко, втім, запевняє: відпрацювання на вибір кімнат ніяк не впливає. “Кожне місце в кімнаті закріплено за конкретним факультетом. Відпрацювання, а іншими словами, суспільно корисні роботи, не впливають на вибір ліжкомісця. Більше того, вибирати навіть немає з чого”, — пояснює Іщенко. За його словами, ремонти в кімнатах університет намагається робити, але на всі гуртожитки банально не вистачає грошей. Що ж стосується оплати за проживання, то, за словами директора студмістечка, незважаючи на підвищення комунальних тарифів, підніматися вона не буде: від 219 гривень на місяць за ліжко-місце в 4-місній кімнаті, 876 гривень з людини за одномісну кімнату.

Не краще з наявністю місць у гуртожитках інших столичних вузів. За словами студентів Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, багатьох першокурсників у цьому році відправляють в гуртожитки на ВДНГ, де живуть студенти інших факультетів. “Студентів селять до фізиків. Але там краще, ніж у нас в гуртожитку – на вул. Єреванській: хороша транспортна розв’язка, метро за 10 хвилин ходьби… Але в кімнати, де раніше селили три людини, тепер селять по чотири: ще одне ліжко доставляють. Багато незадоволені, адже в кімнаті все розраховано на трьох — три стільці, три полиці для особистих речей. Але що робити — всім же жити треба”, — каже студентка другокурсниця Олена Козаченко.

Шукають місце в гуртожитках і ті, кому стала не по кишені оренда. “Торік я винаймала кімнату у господині за 2000 гривень на місяць, але вона підняла оплату до трьох тисяч. Я хотіла потрапити в гуртожиток, але місць не виявилося. Обіцяли, як тільки буде, то мене поселять”, — каже другокурсниця Людмила Васик.

НЕ БУДУЮТЬ. У Міносвіти пояснюють: нестача місць у гуртожитках викликана великою кількістю студентів—переселенців зі Східних регіонів та Криму, які в цьому році вступили в столичні вузи. “Таких студентів більше двох тисяч, і місця в гуртожитках їм надаються в першу чергу. Звичайно, брак місць відчувається як ніколи. Студентів селять у гуртожитки коледжів-партнерів, багато переобладнують під житлові корпуси навіть навчальні приміщення, ущільнюються… Про будівництво нових гуртожитків мова поки не йде. Грошей на це в бюджеті немає”, — говорить заступник директора Департаменту вищої освіти Міносвіти Микола Фоменко.

Джерело http://kiev-ukr.segodnya.ua/kpeople/v-kievskih-obshchezhitiyah-ne-hvataet-mest-dlya-studentov-644637.html