В Софії Київській сьогодні відкривається виставка сучасного іконопису

21 Вересня 2015 13:07
perspektyvy.kiev.ua

perspektyvy.kiev.ua

у Національному заповіднику «Софія Київська» сьогодні відкриється виставка сучасного іконопису «Світ і світло української ікони». Відкриття виставки відбудеться 21 вересня 2015 р. о 16.00 в залах музею «Будинок митрополита». У липні 2015 року виповнилось 1000 років з дня смерті великого київського князя Володимира Святославича (980-1015). За однією з версій саме Володимир – Хреститель Русі-України у 1011 році заклав фундамент і почав зведення найголовнішого духовного, церковно-політичного й культурного осердя Києва та України – київського Софійського собору.

Храмове свято Софії Київської припадає на 21 вересня – День Різдва Богородиці. День головного сакрального й духовного осередку України, який входить до складу всесвітньовідомого музейного комплексу Національного заповідника «Софія Київська», урочисто відзначаємо відкриттям виставки унікального сучасного іконопису та монографій, присвячених мистецтву з приватної збірки шанованого українського вченого, мистецтвознавця, письменника, викладача професора Дмитра Степовика.

На виставці представлені роботи талановитого львівського іконописця Андрія Дем’янчука. Його ікони написані на дошках, вирізьблених в українській класичній традиції його батьком – високопрофесійним різьбярем Левком Дем’янчуком.

Особливу теплоту, релігійну піднесеність, українські національні мотиви містять іконописні твори Олександра Охапкіна, велика частина його робіт прикрашають діючі храми України.

Експонуються й роботи Леоніда Денисенка, винахідника особливої техніки «літерографії», суть якої полягає у створенні художнього образу за допомогою слів чи цілих речень (яскравим прикладом такої техніки є представлена на виставці робота «Бог є любов»).