Чому на вибори йдуть народні депутати, що не будуть працювати у місцевих радах?

6 Жовтня 2015 10:11
perspektyvy.kiev.ua

perspektyvy.kiev.ua

Політичні партії зараз знайшли формулу обману своїх виборців через те, що депутати Верховної Ради очолюють списки до обласної чи міської ради.

У багатьох випадках керівники партій зобов’язали депутатів очолити партійні списки, щоб підвищити рейтинг конкретних політичних сил. В якихось випадках самі депутати вирішили зайвий раз нагадати про себе.

Насправді мова йде про виборчий обман людей, оскільки цілком зрозуміло, що народні депутати не складуть свого мандату і не перейдуть працювати до органів місцевого самоврядування (обласної чи міської ради).

І тут виникає запитання: чи не варто було би у виборчому законодавстві передбачити пряму норму, яка би зобов’язувала кандидата у депутати обласної, міської чи інших рад написати заяву, згідно з якою він мав би брати на себе зобов’язання у разі обрання депутатом цієї місцевої ради скласти з себе повноваження депутата Верховної Ради? І вже, перебуваючи у новому статусі, виконувати свою передвиборчу програму, яку він нині обіцяє на місцевих виборах 25 жовтня?

Ще одна проблема пов’язана більше з моральною та політичною відповідальністю політика.

Так, якщо народний депутат очолює список до місцевої ради і як лідер цього списку не набирає 5% на виборах, то це означає, що на момент необрання депутатом місцевої ради його популярність як делегованого народного депутата не просто суттєво знизилася, а він втратив довіру виборців, які ще рік тому обрали його народним депутатом. А тому з моральної та політичної точки зору він мусив би скласти свій депутатський мандат, а Верховна Рада – призначити позачергові вибори.

За будь-яких обставин, проблема безпосередньої участі народних депутатів в якості кандидатів на посади міських голів, депутатів обласних, міських чи інших рад, залишається такою, що мусить бути чітко врегульована чинним законодавством.

Для прикладу:

  • народний депутат, член партії “Відродження” Антон Яценко очолює список до Черкаської обласної ради.
  • ще один народний депутат з “Відродження” Антон Кіссе очолює список партії “Наш край” до Одеської обласної ради.
  • народний депутат, член БПП Олександр Шевченко очолює список “УКРОПу” до Івано-Франківської міської ради, а також кандидує на посаду міського голови обласного центру;
  • народний депутат, член Радикальної партії Ляшка Ігор Мосійчук очолить список цієї партії до Київради;
  • народний депутат від “Батьківщини” Валерій Дубіль очолює виборчий список цієї партії до Чернігівської обласної ради;
  • народний депутат (позафракційний) Віктор Балога очолить список партії “Єдиний Центр” до Закарпатської обласної ради;
  • народний депутат від БПП Андрій Вадатурский очолить список цієї партії до Миколаївської обласної ради;
  • народний депутат, член фракції “Опозиційного блоку” Серій Ларін очолить список партії на виборах до Кіровоградської обласної ради та інші.