Чому Уряд – досі на стороні «лісової мафії» та не виконує Закон?

22 Жовтня 2015 13:06
tomenko.ua

tomenko.ua

Голова Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко повідомив, що як співавтор Закону щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді (№ 325-VIII) вважає за необхідне моніторити дію чинного на сьогодні Закону, виконання якого, на жаль, сьогодні саботується виконавчою владою.

«Урядовці, які відповідають за економіку України та, зокрема, лісове господарство не виконують норми нашого Закону, який хоч із запізненням, але був підписаний Президентом і набув чинності. Позиція урядовців дуже проста: вони не хочуть його виконувати і досі перебувають «у зв’язці» з лісовою мафією», – зауважує Голова Комітету.

Нагадаємо: даний Закон чітко визначає, що тимчасово, строком на 10 років, вводитьсязаборона експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді. Зокрема:

  • деревних порід, крім сосни – з 1 ЛИСТОПАДА 2015 РОКУ;
  • деревних порід сосни – з 1 СІЧНЯ 2017 РОКУ.

«Для того, щоб підготуватися до запровадження цього мораторію, який почне діяти вже за кілька днів, у статті 3 Закону ми розписали, як має діяти виконавча влада за таких умов», – зауважує М. Томенко.

Отже, Кабінет Міністрів мав затвердити Порядок видачі сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених х них пиломатеріалів. Це положення (відповідно до Прикінцевих положень Закону) мусило бути виконане через 3 місяці після набуття чинності Законом, тобто –до 10 жовтня 2015 року. Звісна річ, досі новий Порядок видачі сертифікатів Кабміном не затверджений.

Так само, досі немає електронного переліку виданих сертифікатів та його розміщення на офіційному сайті Держлісагентства, як цього вимагає чинний Закон.

«Саме ця ідея не лише заборони вивезення лісу, а й контролю за тим, як, де і в якій кількості вирубується ліс та, відповідно, його подальша «доля», і були нашим головним задумом для щоденного публічного громадського контролю за діяльністю лісового господарства», – зауважує Микола Томенко.

Зрозуміло, що не виконана і ще одна важлива норма Закону – розробка комплексної програми стабілізації та розвитку лісопереробної галузі, що дозволило би створити умови для тисяч нових робочих місць в Україні.

***

Отож, чому Уряд досі на стороні «лісової мафії» та не виконує чинний лісовий Закон, і як змусити його це зробити – у вівторок, 27 вересня 2015 р., на брифінгу співавторів даного Закону, Голови Комітету з питань екологічної політики Миколи Томенка та Голови Комітету промислової політики та підприємництва Віктора Галасюка.

Брифінг розпочнеться о 15:00 на прес-пойнті у Верховній Раді (вул. Грушевського, 5).