Кому вигідне горіння торф’яників під Києвом?

24 Жовтня 2015 13:41
perspektyvy.kiev.ua

perspektyvy.kiev.ua

Попри холоди, українці продовжують задихатися від смогу. Проблему торфовищ не поспішають вирішувати

У середині жовтня Київ, Чернігів, Черкаси і частина Полтавщини вкотре задихалися від диму, смороду та шкідливих викидів, що в рази перевищують норми. Причина цьому – регулярні пожежі на торфовищах в Україні, які практично неможливо погасити. Проте, подейкують, що гасіння гектарів пересушених боліт може бути й невигідним для чиновників, які мають можливість збагатитися на звільнених від корисних копалин територіях. Про цю та інші версії постійного горіння шкідливого для українців торфу, попри низькі температури, ідеться у сюжеті програми ТСН.Тиждень.

На вигляд, торф’яник – звичайна земля. Але її називають займистою, оскільки  температура пожежі у її нижніх шарах сягає тисячі градусів. Побороти пожежу можна єдиним способом – знайти епіцентр, обкопати глибокими канавами і пустити по них річку. А поливання зі шлангів торф’яника, що горить – це викидання грошей на вітер, оскільки для згорання торфу не потрібний доступ повітря, а коли вологість падає до 40%, вони займаються самостійно. Проте одночасне займання торфовищ у 19 місцях викликає підозру, що торф горить не через природні умови. Найбанальнішою з кількох можливих версій займання – селяни нищать  бур’ян, а вогонь перекидається на поклади торфу.

Проте, серед версій горіння торф’яних родовищ є набагато цікавіші. Одна з можливих причин, чому ДСНС ніяк не подолає постійного горіння торф’яників – гроші. В середньому, виїзд однієї пожежної машини коштує півтори тисячі гривень. Торфовища під Києвом гасять десятки бригад тижнями і місяцями. Гасити торф вигідно, оскільки можна списати величезні суми і ніхто ніколи не підрахує точних витрат.  “Ніхто не рахує площу пожежі, інтенсивність пожежі, це все можна написати і ніяка перевірка не перевірить”, – пояснив еколог Володимир Борейко. Однак, журналісти вважають основною причиною, чому поля торфовищ під Києвом палають – можливість заробити на продажі “золотих” земельних ділянок. Київ, Чернігів, Черкаси і частина Полтавщини цього тижня знову задихались

Цього тижня палало близько сорока осередків у Києво-Святошинському, Ірпінському, Гостомельському та Вишгородському районах під Києвом, де земля коштує в середньому 2-3 тисячі доларів за сотку. Це сотні мільйонів доларів доходів для корумпованих земельних чиновників – від голів сільрад до центрального апарату. А тим часом, є кілька варіантів вирішення проблеми. Один з них – видобуток та переробка торфу, з якого отримують паливо, сировину для спиртових, хімічних і текстильних заводів, добриво для рослин,  утеплювач для осель. Та найбільш екологічний варіант – повернення пересушених боліт до природного стану, чим наразі активно займаються європейці.

Однак, у держапараті не поспішають вирішувати проблему, від якої задихаються та живуть під загрозою серйозних захворювань тисячі українців. Попри екологічний досвід багатьох європейських країн, у Мінекології вважають, для таких радикальних рішень як заводнення торфовищ ще зарано. У відомстві посилаються на необхідність екологічних експертиз та експертних розрахунків. А тим часом, над українцями продовжує нависати проблема задухи, смогу та хвороб через горіння торфу. Нагадаємо, що на Київщині продовжують горіти 19 осередків тління торфу.