Київ знову в диму: під містом горять торфовища і рвуться снаряди

15 Жовтня 2015 14:36
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

У повітрі стоїть задушливий запах гару

Через горіння торфовищ столицю знову заволокло димом. Жителі багатьох районів скаржаться, що вже два дні в повітрі стоїть задушливий запах гару – його чути на Троєщині, Позняках, Святошино, Академмістечку, Оболоні. А під Києвом через пожежі навіть почали вибухати боєприпаси часів ВВВ! Але лікарі заспокоюють: повітря в столиці не небезпечний.

ТОРФОВИЩА. За даними ДСНС Київської області, пожежні борються з палаючими торфовищами в різних районах вже кілька днів. “У нас шість вогнищ загоряння на загальній площі близько 9 га. Торфовища горять у Києво-Святошинському районі біля хутора Червоний, у Вишгородському – біля села Абрамівка, у Бородянському районі – біля Бородянки. Приблизно 1 га горить на Баришівському районі…” – перераховує начальник прес-служби ДСНС Київській області Вікторія Рубан. Найкрупніше вогнище спалаху знаходиться в Ірпінській зоні: в районі Гостомеля горять торфовища на території понад 4 га, а поруч з Ірпенем – 1 га. “Через ці торфовищ навіть на Печерську тягне гаром!” – Кажуть мешканці.

ВИБУХИ. У Баришівському районі, біля села Веселинівка (це приблизно в 55 км від Києва), через пожежу почали вибухати снаряди часів ВВВ. Налякані вибухами жителі викликали рятувальників. “На висохлому болоті загорівся очерет. Через пожежу почали вибухати боєприпаси, що лежать на дні болота. На місці продовжують працювати піротехніки: вони обстежили понад 4300 кв. м території і вже виявили близько 150 вибухонебезпечних предметів”, – розповідають пожежники.

dsc_0391_

Веселинівка. Через пожежі вибухають снаряди часів ВВВ: сапери знешкодили 150 небезпечних предметів. Фото: ДСНС Київської області

ГОРІВ ЗАПОВІДНИК. Вплинули на задимленість та ПП в столиці: вчора у Биківнянському лісі, де розташований Національний історико-меморіальний заповідник “Биківнянські могили”, сталася серйозна пожежа. Зі стихією боролися півдня. “Горіло 1,5 га трав’яного настилу – якраз там, де розташовані могили. Наші співробітники прибули на місце НП о 9:38, але лісники вже приступили до гасіння вогню. Ліквідували пожежу о 14:28”, – розповіли нам в ДСНС Києва. Напередодні столичні рятувальники також гасили палаючу траву на площі 3 га в Білодібровому лісництві і 2 га – в Пущі-Водиці. У більшості випадків, як зазначають у ДСНС, причиною пожеж є необережне поводження людей з вогнем. Нагадаємо, востаннє Київ був сильно задимлений 2 вересня – тоді через смог, який отруїв повітря, навіть закрили школи.

Повітря в нормі

У СЕС Києва запевняють, що на забрудненість повітря в столиці пожежі і огорнув місто дим не вплинули.

“Ми ретельно перевіряємо концентрації основних шкідливих речовин у повітрі: вивчаємо зразки на вміст діоксиду азоту, оксиду вуглецю і сірчистого ангідриду. Проби з усіх 10 мобільних точок у Подільському, Оболонському, Святошинському та Деснянському районах показали, що максимальні концентрації шкідливих речовин не перевищують гранично допустимі норми”, – говорить головний санлікар Києва Олег Рубан.

У той же час, за даними постів Центральної геофізичної обсерваторії, подекуди повітря було трохи зіпсований через вихлопних газів автомобілів.