Киян змушують платити за зайву воду

19 Жовтня 2015 11:01

37

деяким киянам стали приходити квитанції, в яких вказані “космічні” цифри за споживання холодної води. Замість максимальних 4,5 куб.м. на людину, людям нарахували по – 11 “кубів”.

Стало відомо, чому жителям налічують зайві “кубометри” і як діяти в подібних ситуаціях.

Мешканці будинку №21 по вулиці Семашко в Святошинському районі розповіли, що кілька тижнів тому в їхньому будинку сталася аварія, в результаті підвал залило водою.

“Рівень води був по груди, комунальники відключили її подачу, а прорив заклали… шматком дерева, обмотаним тканиною”, – розповіли місцеві жителі.

Але найцікавіше – це коли мешканцям почали приходити квитанції на оплату комунальних послуг за вересень. У платіжках було вказано, що мешканці, в квартирах яких не було приладів обліку, а таких в будинку – більше третини, нарахували по 11 куб. м. холодної води на людину. Це перевищення максимальної норми в два з половиною рази.

Пояснимо: у серпні максимальна норма споживання води на одну людину в столиці була знижена до 4,5 куб.м. Про це йдеться в постанові Київської міської адміністрації (КМДА) №579. За витік води внаслідок аварій споживачі не платять.

У постанові Кабінету Міністрів №630 пункт 11 чітко вказано, що споживач, у якого немає квартирного лічильника, і який живе в будинку, де встановлено внутрішньобудинковий лічильник на воду, оплачує послуги відповідно до показань будинкових засобів обліку, не враховуючи втрат виконавця, в тому числі – витік води.

Квитанція, яку отримали мешканці будинку на вул.Семашко, 21.

Встановлені законодавством норми для мешканців будинку на вул.Семашко були грубо порушені, вважає директор аналітичного центру “Інститут міста” Олександр Сергієнко.

“В даному випадку втрати води списали на мешканців”, – розповів Сергієнко.

У ПАТ “Київводоканалі”, який є постачальником холодної води, розповіли, що про аварію в будинку балансоутримувач їм не повідомив, тому жителям нарахували кількість “кубів”, які ті в цілому спожили.

Директор Департаменту комунальної інфраструктури КМДА Дмитро Новицький вважає, що 11 куб.м. холодної води на людину – неправильна цифра.

“Щоб розібратися в ситуації, мешканці повинні запросити представників водоканалу та експлуатуючої організації. Також їм слід звернутися в наш Департамент, що знаходиться на вулиці Житомирська, 15 або написати електронного листа, адреса вказана на нашому сайті. Будемо вирішувати ситуацію”, – розповів “Обозревателю” чиновник.

Як повідомлялось раніше, на Троєщині з-під крану тече отруйна вода.

Нагадаємо, як убезпечити себе від відключення гарячої води та опалення.