Кияни можуть підписати петицію за збільшення фінансування на розсіяний склероз

20 Жовтня 2015 14:02
happypaw.ua

happypaw.ua

Ви можете допомогти хворим, підписавшись за петицію №22/009355-еп. Подана 21.09.2015:

Доброго дня!
Цього року мені поставили діагноз розсіяний склероз (РС). Розсіяний склероз – невиліковне захворювання, при якому імунна система людини руйнує захисну оболонку, що покриває нерви (мієлінова оболонка). Даний процес порушує взаємозв’язок між мозком та іншими частинами тіла. Захворювання, якщо вчасно не почати лікування, призводить до важкої інвалідизації. Я зіткнулася з тим, що в нашій країні мало хто знає про цю хворобу, навіть з числа лікарів. Хоча число хворих на РС в Україні налічує близько 80 000 людей. Люди з таким діагнозом кинуті напризволяще. Хочу звернути увагу на те, що найчастіше це люди працездатного та дітородного віку – від 20 до 40 років. Крім того жінки страждають на цю хворобу в два рази частіше, ніж чоловіки.

РС – одне з найдорожчих в плані лікування неврологічних захворювань. Тому люди, які страждають від цієї хвороби не в змозі самостійно забезпечувати себе препаратами. Наприклад, одна упаковка препарату превентивної терапії Ребіф 44 мкг коштує 12 000,00 грн. Цієї упаковки вистачає на місяць ін’єкцій. А препарат необхідно застосовувати довічно. Також у разі загострення хвороби, необхідна госпіталізація з наступним серйозним лікуванням. Кожна госпіталізація обходиться приблизно в 10 000,00 грн. Загострення можуть бути і по кілька разів на рік.

Превентивна терапія дозволяє істотно сповільнити прогресування захворювання в дебюті і на ранніх стадіях. Підраховано, що витрати на превентивну терапію співвідносяться з сумарними витратами на всі інші види лікування РС, що проводяться протягом наступних 5 років без призначення превентивних засобів. Нерідко превентивна терапія дозволяє відмовитися від менш ефективного, але не менш дорогого підтримуючого лікування або значно скоротити його обсяг.

На цей час засобами для превентивної терапії РС є препарати β-інтерферони такі як Ребіф, Бетаферон, Авонекс і глатирамера ацетат – Копаксон. Ці препарати дозволяють скоротити частоту і тяжкість загострень.

Основна проблема в недостатньому фінансуванні та забезпеченні препаратами превентивної терапії, а точніше майже повна відсутність цього забезпечення. Фінансування вистачає не більше ніж 10% хворих. Я подала необхідні документи на отримання інтерферонів в березні поточного року, але так і не отримала ліки.

Суть звернення – прохання збільшити фінансування державних програм. Забезпечити хворих на РС якісними імпортними препаратами превентивної терапії, а також препаратами, що знімають загострення – кортикостероїдами. Крім того є необхідним забезпечення хворих, що мають проблеми зі самостійним пересуванням колясками, тростинами, ходунками. Будь ласка! Дайте нам соціальний захист!

Підписати може тут: https://petition.president.gov.ua/petition/9355