У СЕС розповіли, що 2 роки отруювало учнів київської школи

4 Жовтня 2015 08:47
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

у санітарній епідеміологічній службі встановили, що саме отруювало учнів у гімназії “Київська Русь” на Осокорках фенолом, формальдегідом і аміаком. Це: лінолеум, меблі, а також штукатурка і бетонна стяжка, з приводу неї дані перевіряються.

Подробиці “Обозревателю” розповів головний санітарний лікар Києва Олег Рубан.

“Ми ретельно проводимо обстеження всіх полімерних матеріалів, які є у школі. Достовірно встановлено, що забруднений лінолеум, є перевищення по формальдегіду і фенолу. За органолептичними показниками (тобто по запаху) перевищення становить 4 бали (при нормі – 2)”, – розповів Олег Рубан.

Вторинним джерелом забруднення СЕС визначила штукатурку. Крім того, додатково проводяться дослідження зразків бетонної стяжки, що знаходиться під лінолеумом. Встановлюється, наскільки глибоко токсини могли проникнути в бетон.

Якої шкоди школярам завдало дворічне перебування в забруднених токсинами класах (гімназію відкрили у вересні 2013-го)? За словами Рубана, фенол, формальдегід, аміак – є високотоксичними речовинами, алергенами і мутагенами і різко діють на організм. Те, що в деяких кабінетах рівень токсинів перевищував норму в 3-5 разів, може, і не призвело до різкого погіршення здоров’я, однак могло загострити хронічні захворювання у дітей і викликати захворювання органів дихання.

Чому в гімназії відбулося “хімічне забруднення”? Перше – неякісні матеріали, з яких були зроблені лінолеум і меблі. Наприклад, кромка деревно-стружкової плити (ДСП), з якої зроблені парти і шафки, не закладені герметично, що дозволяє формальдегіду вільно потрапляти в повітря. Що стосується штукатурки і бетонної стяжки – тут проводяться перевірки.

Водночас у СЕС визнають, що більша частина батьків не вірять у результати досліджень і в скандалі з гімназією шукають підступ. “Обозревателю” деякі мами скаржилися, що приміщення гімназії хочуть віддати ліцею “Інтелект”, який орендує третій поверх чотириповерхової будівлі школи. Адже частина батьків купувала квартири на Осокорках саме заради того, щоб діти могли ходити в цей навчальний заклад.

Щоб покласти край батьківським суперечкам, столична санітарно-епідеміологічна служба за своєю ініціативою підключила інші арбітражні лабораторії, щоб їхні фахівці дали свої результати перевірки. Адже в холдингової компанії “Київміськбуд”, яка будувала гімназію, за словами Рубана, не поспішають проводити ремонтні роботи, як там кажуть, безпідставно, оскільки належить вкладати чималі гроші в ремонт.

“У висновках будуть зібрані дані всіх фахівців, щоб була об’єктивна картина. Опісля будемо готувати з будівельниками технічне завдання з ремонту: заміни лінолеуму або стяжки”, – сказав Олег Рубан.

Як запевнив нас головний санітарний лікар Києва, школу закривати ніхто не збирається, проблему усунуть, і школярі знову зможуть вчитися. А ось владі необхідно зробити висновки зі скандалу. Адже як стверджують у СЕС, будівлю гімназії не перевіряли на санітарні норми перед здачею в експлуатацію.