Усі пам’ятники Леніна поселяться на київському ВДНГ

9 Жовтня 2015 07:19
perspektyvy.kiev.ua

perspektyvy.kiev.ua

у київському Експоцентрі можуть створити Музей тоталітаризму, де розмістять демонтовані пам’ятки комунізму, що мають культурну цінність

Про це заявив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович на слуханні Комітету з питань культури і духовності, присвяченому закону про декомунізацію.

Зокрема, він зазначив, що всі комуністичні пам’ятники без виключення мають бути знесені. “Ми вважаємо, що Україна має розвиватися як демократична держава, тому потрібно використовувати той досвід, який застосовують у цивілізованих країнах, які мали комуністичну спадщину. Ми маємо дивитися, як вони відмовлялися від комуністичної топоніміки”, – повідомив В’ятрович.

За словами голови УІНП, йдеться не просто про мистецькі твори, а саме про пам’ятки, які уособлюють певні цінності. “Це цінності придушення свободи і порушення прав людини”, – уточнив він.

На думку Володимира В’ятровича, наразі важливим є усунення подібних пам’яток із суспільного простору. “Кажуть, що ці закони зазіхають на пам’ятки, які мають культурну цінність. Я вважаю, що, навпаки, ці закони дозволяють і дають можливість зберегти ці пам’ятники, адже вони будуть експонатами майбутнього музею тоталітаризму. Закон дає можливість, щоб ці пам’ятники були демонтовані, а ті, що мають мистецьку цінність, були збережені”, – зазначив В’ятрович.

Наразі тривають обговорення про те, куди подіти пам’ятники та де створити музей тоталітаризму. “Одним із потенційних місць є ВДНГ, який сам по собі вже є пам’ятником тоталітаризму. Але це ще не остаточно, триває громадське обговорення”, – пояснив він.

Окрім цього, він наголосив, що мають бути запроваджені низка підзаконних актів, які мають спростити процедуру виведення цих пам’ятників з реєстру пам’яток культурної спадщини.