В яких районах вже включили опалення

12 Жовтня 2015 10:31
perspektyvy.kiev.ua

perspektyvy.kiev.ua

Деякі кияни вже встигли поскаржитися, що в квартирах стало дуже спекотно

У Києві почали включати опалення у житлових будинках. А жителі столиці, тим часом, підраховують, скільки вже в наступному місяці доведеться платити за “комуналку”. Адже в цьому сезоні тарифи на опалення будуть вищі, ніж у попередньому.

ДЕ ТЕПЛО. Через холодну погоди тепло в квартирах киян з’явиться набагато раніше. Зазвичай опалювальний сезон стартує 15 жовтня. Торік тепло почали подавати з 22 жовтня, а в цьому – вже з 10-го числа. “Станом на 14:00 неділі опалення включено в 2361 будинку комвласності (це 33% від загальної кількості). Якщо говорити про всі будинки, включаючи ОСББ і тих, де балансоутримувачі приватники, то підключено 25,8%, або 2481 будинок”, – розповіли нам в “Київенерго”. У решти стане тепло протягом декількох днів: підключення йде за графіком, щоб не було перенавантаження на теплові системи. Жителі повідомляють, що вже тепло в деяких будинках на Троєщині (вул. Цвєтаєва, Маяковського, Сабурова), на Оболоні, у Дніпровському, Печерському та інших районах. Причому деякі кияни вже встигли поскаржитися, що в квартирах стало навіть занадто спекотно! У КМДА кажуть, що глобальних проблем з підключенням тепла бути не повинно. “Технічно все готово. Якщо десь виникне проблема, будемо вирішувати її оперативно в індивідуальному порядку. Головне, щоб люди вчасно платили і не накопичували борги”, – говорять в адміністрації. До речі, мерзнуть поки і деякі об’єкти соцсфери. Станом на 9 жовтня було підключено опалення в 48% садочків, 21,4% шкіл і 32,2% медустанов.

ТАРИФИ ВИЩЕ. Тарифи на тепло в цьому сезоні будуть значно вище, ніж у попередньому (згідно з постановою НКРЕ від 31 березня 2015 року). Якщо минулої зими в будинку без лічильника доводилося платити 9,2 грн за кв. м, то в цьому – 16,14 грн за “квадрат” опалювальної площі. Тобто, опалення в квартирі площею 50 кв. м раніше обходилося в 460 грн на місяць, а тепер коштуватиме 807 грн. У будинках, де встановлені теплолічильники, тариф також змінився. Замість колишніх 374 грн за Гкал він тепер становить 657,24 грн за Гкал. Хоча, як запевняє влада, лічильники допомагають заощадити близько 30% на оплаті за тепло, сума все одно вийде чималенька. За ту ж квартиру площею 50 кв. м заплатити доведеться близько 570 грн. “Напевно, щоб оплачувати всю “комуналку”, на продуктах доведеться економити”, – скаржиться киянка Світлана Лисовик. До речі, подивитися, чи є в будинку лічильник, можна на сайті “Київенерго”. Там же оновлюють дані про стан підключення опалення.