Відставка Яценюка можлива або за власною заявою, або після 11 грудня

30 Жовтня 2015 15:26
unian.ua

unian.ua

Про це народний депутат Микола Томенко написаву своєму блозі на «Обозревателе».

Коментуючи поновлену дискусію стосовно долі Уряду Яценюка, яка активізувалася з огляду на велику кількість прогнозів та оцінок політиків, які говорили про те, що Урядом будуть «займатися» після місцевих виборів, Микола Томенко зауважив, що об’єктивних причин для відставки Яценюка на сьогодні є достатньо.

«Це і складна соціально-економічна ситуація в країні, і відсутність жодної завершеної успішної реформи, і показники в усіх світових рейтингах (від корупційного до інвестиційного), які засвідчують, що Уряду Яценюка нема чим похвалитися не лише перед світом, а найголовніше – перед власним народом», – зауважує М. Томенко.

Крім того, цілком очевидно, що і ступінь суспільної легітимності А. Яценюка як прем’єра є мінімальним.

Микола Томенко нагадав, що під час парламентської виборчої кампанії несподівано високий результат «Народного фронту» Яценюка був досягнутий, як кажуть експерти, насамперед характером тієї виборчої кампанії, де ключовим гаслом було те, що «обрали президента, тепер треба обрати прем’єр-міністра». Власне, 22,14% виборців (3 488 114 осіб) проголосували за те, щоб А. Яценюк став прем’єр-міністром. Тобто, акцентуація голосування йшла не стільки за програму партії «Народний фронт», скільки за те, щоб Арсеній Яценюк почав працювати як прем’єр-міністр.

«Якщо сьогодні подивитися на ситуацію, то, зрозуміло, що крок Яценюка щодо неучасті у місцевих виборах через нібито необхідність сконцентруватися на урядовій роботі – звичайно, «велика хитрість». Насправді всі прекрасно розуміють, що такий крок пов’язаний з тим, що його партія жодним чином не мала можливості не те, що подолати 5% бар’єр, а вона не набирала навіть 3%! Сьогодні абсолютна більшість соціологів, які ставили в опитування «Народний фронт» Яценюка, отримували результати на рівні 1 %. Це означає, що зараз ідею того, щоб Яценюк залишався прем’єр-міністром, підтримує більш як у 20 разів менше громадян, тобто лише близько 35 тисяч осіб!», – зауважує М. Томенко.

Тому і виникає питання: якщо суспільство не підтримує Яценюка як прем’єр-міністра і він не має жодних позитивних результатів, про які обіцяв, то коли і в який спосіб має статися його відставка?

«І тут виходить, що ті політики, які зараз найактивніше виступають за відставку прем’єра, своїм рішенням у парламенті зробили все, щоб відставка А. Яценюка як мінімум до 11 грудня не відбулася!», – пише Микола Томенко. 

Він цитує норму Конституції України, яка у  статті 87 зазначає, що «питання про відповідальність Кабінету Міністрів України не може розглядатися Верховною Радою України … протягом року після схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України».

«Нагадаю, що Програма діяльності Уряду Яценюка була схвалена парламентом 11 грудня 2014 року. За це тоді проголосували 269 народних депутатів (я за програму Уряду не голосував). Серед них, зрозуміло, абсолютна більшість депутатів «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту», а також (це важливо) – більшість депутатів фракцій Радикальної партії Ляшка, «Батьківщини» і «Самопомочі». Серед позафракційних, нині активних борців за відставку Яценюка, наприклад, Віктор Балога і багато інших», – зазначає М. Томенко.

Тому Верховна Рада має право розглянути питання про відповідальність Уряду Яценюка і відправити його у відставку лише після 11 грудня. Або залишається ще один варіант: Арсенію Яценюку самостійно написати заяву про відставку.

«Отож, відставка А. Яценюка можлива або за його власною заявою, або вже після 11 грудня», – підсумовує народний депутат.