16 листопада: це цікаво знати

16 листопадаа 2015 08:00

pod12_990_665_0«Той, хто пасе, не повинен розважатися, піддаватися сну, а постійно перебувати біля своїх овець»
Петро Могила
16 листопада вшановується пам’ять святого Акепсима, Йосипа пресвітера і Аіфала диякона. У минулі часи помітили, що з цього дня починався льодостав. Якщо листопад до цього часу повністю завершиться, слід чекати крутої зими. У рибалок була своя прикмета: якщо на Акепсима перша риба зірветься з гачка, то улов буде поганим.
За церковним календарем 16 листопада вшановують преподобну княгиню Анну (Янку), сестру князя Володимира Мономаха. Після прийняття постригу, ставши ігуменею монастиря, створила першу в Україні школу для дівчат, де вони навчалися грамоті, дівочому ремеслу та співу. Все своє життя приділяла увагу освіті та вихованню українського жіноцтва.
Іменинники 16 листопада:
Йосипи, Юрії, Світлани і Агапії.
16 листопада народилися:
1868 — Богдан Кістяківський, український правознавець, філософ права, соціолог. Редагував твори М. Драгоманова, написавши до них вступну розвідку. Наукові праці присвячені теорії права та соціології («Соціальні теорії науки і право»).
1936 — Ігор Турчин, гандбольний тренер. Створив команду «Спартак» (Київ) — 20-разового чемпіона СРСР, 13-разового переможця Кубку Європейських чемпіонів. За видатні досягнення в спорті І.Турчин і його команда занесені в Книгу рекордів Гіннеса.
1878 — Михайло Паращук, скульптор. Автор пам’ятника А. Міцкевичу у Львові та на могилі М. Драгоманова в Софії, скульптур для військової академії, Народної бібліотеки, Софійського університету, Музичного театру в столиці Болгарії.
16 листопада відзначають:
День працівників радіо, телебачення та зв’язку України
Міжнародний день толерантності
Чи знаєте ви, що:
З історії українського радіо та телебачення
1924 р., 16 листопада: у Харкові (тодішній столиці УРСР) відбувалась перша передача Українського радіо.
1934 р., жовтень: у зв’язку з переведенням столиці України з Харкова у Київ створено Республіканський радіокомітет.
1939 р., 1 лютого: початок телевізійного мовлення у Києві на основі “механічного ТБ” (“диск Ніпкова”) із студії, обладнаної в Будинку Українського радіо.
1946 р., 28 червня: утворена Європейська організація радіомовлення і телебачення (ОІРТ) — перша міжнародна організація електронних ЗМІ. Цього ж року до її складу увійшла Україна.
1949 р. — початок будівництва телецентру у Києві на вул. Хрещатик, 26.
1951 р., 5 листопада: пробний пуск Київського телецентру.
1951р., 7 листопада — перша в СРСР трансляція параду і демонстрації на Хрещатику.