Чому Путін “захищає” Яценюка на посаді прем’єр-міністра

15 листопадаа 2015 14:47

103

Останніми днями активно ведеться дискусія стосовно можливості зміни складу коаліції та відповідно – нового уряду.

Це пов’язано з формальною причиною – закінченням 11 грудня терміну Програми діяльності нинішнього Кабінету міністрів – та з суспільно-політичною підставою – фантастично низькою підтримкою діяльності прем’єр-міністра А. Яценюка та політичної сили “Народний фронт”, яку він очолює.

Захисники подальшого перебування Яценюка на посаді прем’єр-міністра вибудували цікаву систему захисту.

А. Яценюк та його команда виходять з позиції політичного шантажу: мовляв, якщо Уряд Яценюка буде відправлений у відставку, то “Народний фронт” вийде з коаліції. А без “Народного фронту” нова коаліція у нинішньому парламенті у складі 226 осіб не може бути сформована, оскільки коаліційна угода передбачає зобов’язання не включати до складу коаліції тих депутатів, що голосували за “диктаторські закони” 16 січня. Отож, фракція “Опозиційний блок”, групи “Воля народу” та “Відродження” за визначенням не можуть бути суб’єктами утворення парламентської коаліції.

Таким чином, виникає патова ситуація: якщо “Народний фронт” не братиме участі у створенні нової коаліції (а, нагадаю, фракція Радикальної партії Ляшка вже вийшла зі складу коаліції), то сума голосів БПП (139 депутатів) та їхніх ймовірних партнерів – “Самопомочі” (26 депутатів) та “Батьківщини” (19 депутатів) – ніяк не набере 226 голосів.