Киян запрошують на виставку сучасної ікони «Христос рождається, славіте!»

25 листопадаа 2015 10:49

14

25 листопада у виставковій залі Духовно-культурного центру ім.. преподобного Паїсія Величковського  Свято-Успенського кафедрального собору відкриється виставка «Христос рождається, славіте!».  Виставка представлятиме сучасні ікони з творчого доробку сімейної іконописної майстерні «Небо на землі» з м. Миколаєва. Експозицію буде відкрито напередодні святкування зимових свят, тож родина іконописців присвятила виставку Різдву Христовому та великим святам, що святкуються взимку.

 Відвідувачі побачать  близько 40  ікон. До експозиції увійшли роботи, виконані в різних техніках, зокрема, авторські інтерпретації прийомів українських та зарубіжних іконописних шкіл, сучасна творча ікона.

 Святі отці називають ікону Євангелієм у фарбах, філософи – одним з видів богослов’я. Ікона зображує те, що ми бачили – земне життя Ісуса Христа, те що ми чули  – Його притчі. А так само ікона візуалізує, що було відкрито святим отцям – догматичне вчення церкви, за допомогою символів та алегорій .

Прикладом цього  є дванадцятичасна ікона “Символ віри”. Кожна частина цієї ікони зображує  один з членів Символу Віри, що містять основні догмати нашої віри.

Побутує думка, що в іконі немає нічого нового і вона, згідно з канонами, повторює тільки існуючі зразки. Іконописці «Небо на землі » вважають, що ікона повинна бути завжди новою, актуальною і зрозумілою сучасній людині, для якої створюється. Ікона повинна говорити з нею, народжувати молитву. Існуючі канони зовсім не обмежують. Навпаки! Вони надихають на нові пошуки в ім’я Христове.

Куратор виставки Марія Павелко.

За підтримки арт-груп JUMP.

 Відкриття виставки відбудеться 25 листопада о 15.00  у виставковій залі духовно-культурного центру ім.. преподобного Паїсія Величковського  Свято-Успенського кафедрального собору

Вхід вільний.

Виставкова зала працює :

вівт.-пт. з 11.00 до 17.00.

сб.-нд. з 11.30 до 18.00

Понеділок вихідний.

Виставка триватиме до 24 січня.