Кияни “закидали” Київраду петиціями

12 листопадаа 2015 13:11

13

трохи більше тижня у столиці функціонує портал петицій до Київської Міської Ради. За останній тиждень (2 – 8 листопада 2015) створено 369 нових петицій. Лише переглянувши тематику цих звернень можна зрозуміти, що сьогодні хвилює містян.

Так найбільше пропозицій (а саме – 120) надійшло щодо транспорту. Люди пропонують: заборонити паркування на тротуарах окрім спеціально відведених місць; обладнати для входу і виходу станцію міської електрички “Протасів Яр”; побудувати дорогу Київ-Вишневе від Жулянського мосту; побудувати пішохідний міст через Кільцеву дорогу в районі вулиці Миколи Трублаїні, запустити врешті-решт нічні маршрути громадського транспорту у столиці.

На другому місці щодо кількості звернень тема благоустрою та довкілля – 103 петиції. Топ 5 виглядає так: знесенння малих архітектурних форм (МАФів) біля станцій метро та у підземних переходах міста Києва; легалізація велосипедних трас у Голосіївоському НПП, Лисій горі та Сирецькому гаю; розчистити Русанівський канал; зупинити нелегальну торгівлю біля ст. м. “Політехнічний інститут”; зменшити кількість зовнішньої реклами на 50%.

А от тема житлово-комунального господарства, що є “найгарячішою” для іншого міського барометра проблем киян – Київського міського контактного центру 15-51, якось мало надихає на створення на петицій – лише 21 звернення. Проте тут є доволі резонні пропозиції. На кшталт повернути підвальні приміщення у власність мешканців багатоповерхових будинків чи обладнати всі будинки (з усіх сторін) табличками із назвою вулиць і номером. Також кияни просять уможливити поповнення електронних карток для проїзду в метрополітені з допомогою засобів електронних платежів (Приват24, LiqPay, Portmone та ін.)

Також є і доволі суперечливі петиції. У зв’язку з тим, що в Києві досі немає вулиці на честь видатного українського політичного діяча Степана Бандери, кияни просять назвати одну із вулиць його ім’ям. І пропонують перейменувати Повітрофлотський проспект, де, як відомо, розташоване посольство Російської Ферерації. Петицію, між іншим, уже підписало 397 чоловік.

Нагадаємо, після реєстрації електронної петиції на веб-сайті, вона повинна набрати 10 тисяч електронних підписів протягом трьох місяців з моменту публікації, а після цього буде розглянута органами чи посадовими особами, яким вона адресована, профільними постійними комісіями Київради та винесена на пленарне засідання.

Петицію, яка не набрала необхідної кількості електронних підписів, автор може винести на обговорення повторно. Впровадження офіційної процедури розгляду електронних петицій та звернень громадян забезпечить киянам простоту та зручність в участі в ініціативах місцевого самоврядування.