На місцях демонтованих МАФів створюють сквери

8 листопадаа 2015 13:44

18

поряд зі станцією метро Лівобережна міська влада демонтує МАФи. Їх вивозять на кладовище демонтованих кіосків за межі столиці.

— Півтора року боремося з ­МАФами. Більшість із них стоять незаконно. Власники не платять податків за оренду, не оплачують комунальних послуг. Деякі приєднуються до електромереж будинків і ­їх мешканці автоматично мусять сплачувати комуналку ще й за кіоски, — розповідає 28-річний Олег Петровець, депутат Київради. Ініціює знесення МАФів. — Встановлюють їх зазвичай уночі. Власник привозить вагончик у зону скупчення людей і залишає на тиждень. Якщо за цей час його ніхто не чіпає, то завозиться обладнання, починається торгівля. Багато хто, знаючи, що працюють незаконно — наймають озброєну охорону. Був випадок, коли охоронці заважили знести МАФ біля готелю “Турист”.

Компенсації за знесені кіоски власники не отримують.

— На це не можуть розраховувати, бо торгують незаконно. Єдине, що напередодні знесення ставимо власників до відома, аби могли забрати свої речі з вагончиків. Підприємці невдоволені. Та маю близько трьох тисяч підписів киян за знесення кіосків. Показую їх тим, хто захищає МАФи, — додає Петровець.

МАФи демонтують й у інших районах міста. На звільнених місцях облаштовуватимуть зони відпочинку. У Святошинському районі на місці МАФів біля озера Віра з’явився сквер, встановили лавки.