Реконструкція столичного ЦУМу: у будівлі з’явився величезний паркінг і скляний купол

13 листопадаа 2015 11:54

62

У грудні в столичному ЦУМі засклять всі вікна і почнуть встановлювати ескалатори, а в наступному році приступлять до внутрішнього оздоблення приміщень. Проте вже зараз будівлю не впізнати. Тут з’явився дворівневий підземний паркінг площею 8 тис.кКв. м на 180 паркомісць, звели і сім поверхів самої будівлі, практично завершили реставрацію фасаду і змонтували унікальний овальний купол на даху.

1190244_

Будівельники. Займаються установкою склопакетів і утепленням внутрішніх стін. Фото: А. Бойко

РОБОТИ. За словами інженера технагляду Василя Подпрятова, зараз головне завдання робітників – це закрити приміщення від опадів і вітру, щоб можна було почати його опалювати. “Ці роботи ми плануємо виконати до середини грудня. Після, за допомогою розтяжки строп, почнемо встановлювати в атріумі ескалатори, привезені з Німеччини. Всього їх буде 14, на кожному поверсі по два”, – говорить “Сегодня” Подпрятов.

1190240_

Ескалатори. Підйомники з Німеччини почнуть встановлювати вже в грудні на кожному поверсі універмагу. Фото: А. Бойко

Зараз же робітники займаються реставрацією фасаду будівлі, утепленням внутрішніх стін, установкою склопакетів і пристроєм покрівлі. “За рахунок внутрішнього дворика, де знаходилася 4-поверхова градирня, ми збільшили площу самого універмагу (з 21 175 до 38 780 кв. м). Це дозволило створити додаткові приміщення для складів і вбиралень. Також вже готові і шахти ліфтів. Всього в універмазі буде вісім підйомників – сім пасажирських і один вантажний (підйомність 1,5 тонни)”, – пояснює нам інженер. За його словами, облаштували і підземну частину будівлі, де замінили всі старі водопровідні та тепломережі.

КУПОЛ. Головною родзинкою ЦУМу став незвичайний овальний купол, який тепер вінчає атріум. Площа його становить 277 кв. м, і складається він з 216 скляних панелей. “Розробили проект купола в Британії, а виготовили у Німеччині, змонтували його наші робочі вручну менше ніж за місяць. Купол унікальний тим, що завдяки його незвичайній формі денне світло буде проникати в будівлю через атріум аж до першого поверху, а відвідувачі зможуть при цьому бачити або блакитне небо, або падаючий сніг, або грозові хмари”, – говорить Подпрятов.

1190234__01

Купол. У сонячну погоду світло через купол буде проникати в усі приміщення ЦУМу. Фото: А. Бойко

Також купол буде використовуватися для різних святкових інсталяцій. Його прикрашатимуть гірляндами, які будуть каскадом спускатися до першого поверху.

БЕЗПЕКА. У старому ЦУМі відеокамери були встановлені тільки в 2008 році в зоні роботи ескалаторів. Схоронність товарів забезпечувалася охоронною організацією, а на ніч ця задача передавалася в руки пункту міліції на першому поверсі універмагу. Тепер тут буде спецсистема безпеки.

“Це комплексна система IP-відеоспостереження з найсучаснішим функціоналом. Під цілодобовим контролем будуть знаходитися торгові площі, ескалатори, вітрини і каси. Дані з усіх відеокамер будуть стікатися на пост відеоспостереження, дозволяючи тримати під постійним контролем всю територію ЦУМу. Це дозволить скоротити необхідну кількість операторів служби безпеки в порівнянні з системами минулих поколінь. Система дозволить легко і швидко отримувати інформацію з архіву для вирішення можливих інцидентів”, – говорить директор департаменту зі зв’язків з громадськістю “ЕСТА Холдинг” Антон Гливинський.

Особливе освітлення і регулятори тепла

Крім купола, освітлювати ЦУМ будуть десятки світлодіодних світильників. “Вони економічніші за традиційні лампи. Особливим буде контроль температури в приміщеннях, крім кондиціонування. Баланс температури буде регулюватися за допомогою теплонасосів, які розподіляють тепло рівномірно по всій будівлі”, – пояснює Антон Гливинський.