У Києві перейменують 64 вулиці

14 листопадаа 2015 20:25

45

до кінця року у Києві збираються перейменувати 11 вулиць.

Якщо 19 листопада депутати Київради проголосують “за”, то у Голосіївському районі переназвуть чотири вулиці: вулиця Андрія Бубнова стане Маричанською; Чапаєвське шосе – провулком Віто-Литовським; проспект Червонозоряний – проспектом Валерія Лобановського; провулок Радянський – провулком Владислава Заремби. У Святошинському та Солом’янському районах з`явиться теж по дві нові вулиці (провулок Федька стане провулком Якова Шульгина, Ульянова – Осіннім; вул. Картвелішвілі стане провулком Володимира Покотила; вул. Миколи Лукашевича – вул. Івана Огієнка) та по одній у Дніпровському (пл. Ленінградська на пл. Дарницьку), Печерському (командарма Каменєва на вул. Петра Болбочана) та Оболонському (пл. Дружби народів СРСР на пл. Оболонську) районах .

Загалом наразі у роботі знаходяться топоніми по 64 вулиці і сьогодні має завершитись обговорення щодо перейменування майже 59 вулиць.

Серед них найбільше у Дарницькому районі: вул. Терешкової Валентини перетвориться на Святищенську; провулок Руднєва Миколи – провулок Ігоря Качуровського; вул. Руднєва Миколи – на вул. Юрія Шевельова; вул. Островського Миколи – на вул. Родини Рудинських; частина вулиці Леніна (від повороту до вулиці Переяславської) – на вулицю Євгена Харченка; частини вул. Леніна (від вулиці Світлої до повороту) на вул. Назарія Яремчука; вул. Ілліча- на Юрія Пасхаліна; вул. Жданова – на вул. Варвари Маслюченко; вул. Воровського – на вул. Савви Мартиненка; провулку Будьонного 1-й на провулок Василя Кука.

До 27 грудня 2015 року триватиме обговорення проектів щодо перейменування ще 5 вулиць: просп. Возз’єднання на просп. Соборності у Дніпровському районі, вул. Миколи Кравченка на вул. Вільгельма Котарбінського, вул. Ванди Василевськоїна- на вул. Януша Корчака у Шевченківському районі , вул. Патріса Лумумби на вул. Іоанна Павла ІІ у Печерському районі; вул. Михайла Мишина у Солом’янському районі на вул. Сім’ї Ідзіковських.

За словами заступника голови комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Олександра Вовченко, загалом до 21 листопада має бути декомунізовано 122 вулиці згідно списку Українського інституту національної пам’яті.

«Це термін, відведений законом на декомунізацію. Однак у ці часові рамки комісія не вкладається. За півроку було перейменовано всього 47 вулиць. З них 35 отримали нові назви, а 12 вулицям повернули історичні. Щодо ще 64 вулиць, які потрібно перейменувати, то зараз вони винесені на громадське голосування киян», – пояснив Вовченко, додавши, що затверджувати нові назви, Київрада буде наступного року.