10 порад, як покращити самооцінку

17 Грудня 2015 16:20

soc

Психотерапевт Дебора Уорд знає, як впоратися з невпевненістю в собі: “Використовуючи мої рекомендації, ви будете ставати більш уважними, навчитеся дивитися на себе, на інших і на життєві ситуації об’єктивно, перестанете піддаватися негативному впливу з минулого, а також усвідомлюєте, що у вас завжди є вибір. І тоді ваше життя зміниться”.

1. Ведіть щоденник
Спробуйте записувати в звичайний зошит свої думки і все, що сталося з вами за день. Це допоможе поглянути на себе з боку і оцінити себе неупереджено, а також відокремити хороше від поганого.

2. Не судіть себе
Будьте неупереджені. Оцінюйте себе, сім’ю, друзів, свій досвід, свої злети і падіння тверезо, не вішайте на них ярлики “хороший”, “поганий” … Не соромтеся їх, але й не возносіть себе.

3. Усвідомлюйте свої почуття
Уважно ставтеся до емоцій, які викликають у вас ваші страхи. Навчіться робити паузу між почуттями і діями, тоді ваші вчинки будуть не спонтанними, а обдуманими.

4. Працюйте тільки на себе
Не підлаштовуватися під інших людей, не поспішайте всім сподобатися і всіх порадувати. Подивіться всередину себе і відчуйте, як повинні надходити саме ви в цій ситуації, не дозволяйте нікому впливати на вас.

5. Живіть “тут і зараз”
Якщо ви сконцентровані на тому, що відбувається, ви можете обдумувати свої дії і чинити так, як того вимагає ситуація, не переживаючи про майбутнє і не повторюючи помилок з минулого.

6. Спробуйте медитацію
Медитація допомагає звільнитися від непотрібних думок, заспокоїтися і прийняти правильне рішення. Сядьте, розслабтеся, дихайте розмірено і глибоко. Уявіть, що в цьому світі є тільки ви, а всі проблеми, неприємні думки і почуття скороминущі і недовговічні, як хмари на небі.

7. Беріть участь у своєму житті
Чи не пливіть за течією, візьміть життя в свої руки. Коли виникає проблема, намагайтеся не діяти на автопілоті, підходьте до вирішення будь-якої задачі творчо, і незабаром ви зможете дивитися на своє життя з зовсім іншим настроєм.

8. Побудьте новачком
Подивіться на все в новому світлі, забудьте про старі і звичні моделі поведінки. Ведіть себе так, немов ви бачите і відчуваєте це в перший раз, будьте відкриті і чесні з собою, не намагайтеся відповідати чиїмось очікуванням, навіть своїм власним.

9. Відпустіть і забудьте
Постарайтеся забути про те, хто ви і що ви повинні робити. Вчіться довіряти собі і вибирати те, що в першу чергу потрібно саме вам.

10. Ставтеся до себе з розумінням
Не соромтеся виявляти до себе співчуття – ви заслуговуєте цього рівно так само, як і всі інші. Вчіться ставитися до себе з любов’ю, розумінням, і ви відчуєте себе набагато впевненіше.

Джерело: zdorovia.com.ua