Активні й неактивні реформи: українці розділяють поняття реальних змін та інформаційних згадувань про реформи

10 Грудня 2015 15:50
Фото: korrespondent.net

Фото: korrespondent.net

Згідно даних Моніторингу сприйняття реформ у суспільстві, який компанія TNS проводить спільно з Національною Радою реформ, найбільш активно, на думку респондентів, відбувається реформування армії, просування інтересів України та реформування міліції, а найменш активно реформується судова, медична система, прокуратура та система управління державною власністю.

Жителі Києва, представники молодшої вікової групи, а також ті респонденти, які морально підтримували Майдан, вище оцінюють темпи проведення реформ, ніж вибірка в цілому.

Варто відзначити, що українці розділяють поняття реальних змін та інформаційних згадувань про реформи.


«80% респондентів вказали, що відсутні зміни в сфері боротьби з корупцією, але тим не менш 55% читали у ЗМІ про прогрес у впровадженні реформ у цій галузі. Це є приклад найбільш обговорюваної реформи, але зовсім не відчутної. Інший приклад – реформа в міліції. Це найпублічніша реформа , про прогрес якої читали майже 70% опитаних. Також ця реформа є однією з найбільш відчутних серед респондентів. За словами респондентів, найменш часто в ЗМІ зустрічається інформація про реформування аграрної сфери та системи управління державною власністю», — зазначає заступник генерального директора TNS Світлана Винославська.

13% опитаних вказали, що взагалі не чули про прогрес у проведенні реформ.

Противники Майдану, респонденти з невизначеними зовнішньополітичними орієнтаціями, та ті, хто підтримує інтеграцію України з Митним Союзом менше поінформовані про процес проведення реформ, ніж вибірка в цілому. 

Проект «Моніторинг сприйняття прогресу реформ» був ініційований проектним офісом Національної ради реформ у вересні 2015 року з метою більш повного відображення прогресу реформ. Відповідно до концепції проекту вимірювання громадської думки по загальних запитаннях довіри до органів влади, поінформованості та помітності прогресу реформ здійснюється щомісячно. Крім того, кожного місяця відбувається більш глибоке опитування респондентів по трьох з вісімнадцяти пріоритетних реформах.

Повний звіт «Моніторингу сприйняття прогресу реформ» можна на сайті Національної ради реформ reforms.in.ua.