Будинок на Червонозоряному проспекті продовжує з’їжджати в яр – фахівці

8 Грудня 2015 10:44

сув ґрунту на Червонозоряному проспекті, 14 у Києві триває, що загрожує порушенням цілісності житлового будинку.

Про це повідомляє сайт Національної академії наук України.

“Вчені дійшли висновку, що зсув ґрунту триває, тріщини розростатимуться й надалі. А це становить значну небезпеку для цілісності будинку”, – йдеться в повідомленні.

Тріщини відриву зсувного тіла. Фото з сайту НАН

Відзначається, що попередній геоморфологічний аналіз засвідчив, що житловий будинок звели на рельєфній місцевості – досить стрімких схилах, які “в процесі будівництва вирівняли, підрізали і слабко закріпили”.

Недостатньо зміцненим, за припущенням інженерів, може виявитися й фундамент будівлі.

“Крім того, для вказаної місцевості характерною є дуже нестійка порода ґрунтів – леси. Саме через вищезазначені причини внаслідок тривалих дощів і набухання ґрунтів стався відрив, сповзання і обрив частини прибудинкової території”, – йдеться у висновку НАН.

Відзначається, що фахівці провели теплозйомку, яка зафіксувала фільтрацію теплої води (15-16°С) з-під оголеного фундаменту будівлі і множинні тріщини з підвищеною теплопровідністю в стінах будівлі. Вчені дійшли висновку, що зсув ґрунту триває, тріщини розростатимуться й надалі.

 фото з сайту НАН

“Це становить значну небезпеку для цілісності будинку”, – наголосили в НАН.

Як відомо,  уночі 1 грудня на Червонозоряному проспекті, 14 стався зсув ґрунту, внаслідок чого впала підпірна стінка житлового будинку.  Було пошкоджено 10 гаражів та 3 автомобілі. Жертв та постраждалих немає.

Поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 275 (Порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд) Кримінального кодексу України. Наразі триває розслідування.

 Фото з сайту МВС

Жителі будинку на Червонозоряному проспекті, 14, де обвалилась підпірна стіна, кажуть, що повідомляли міській владі про можливі проблеми ще півроку тому.

Київська адміністрація вважає причинами руйнування житлового будинку на проспекті Червонозоряному, 14 обводнювання ґрунту та низьку якість опорної стіни будинку.

Також у КМДА запевнили, що спостереження за будинком на проспекті Червонозоряному, 14 не зафіксувало зсувів, найменших руйнацій чи інших змін у будинку.

Українська правда. Київ