Імбирний чай
Імбир тонізує, оздоровлює організм, допомагає боротися із застудою. А ще він покращує травлення.
Інгредієнти: літр води; 3 ч. л. натертий свіжий імбиру; 3 ст. л. меду; щіпка чорного перцю; лимон або апельсин; листя м’яти за бажанням.
Спосіб приготування: Закип’ятити воду, додати тертий імбир і залишити на 2-3 хвилини. Після цього ретельно процідити відвар, перелити в чайник. Додати мед, перець, лимон, м’яту. Пити гарячим.
Непальський масала-чай
Це незвичайний зігріваючий напій на основі чаю та молока, батьківщиною якого є Індія. Його різновид – непальский чай з сіллю, яким монахи пригощають альпіністів, що приїжджають підкоряти Еверест. Він тонізує та зміцнює імунітет.
Інгредієнти: 350 мл молока; 650 мл окропу; щіпка міцного чорного чаю за смаком; по щіпці коріандру, кардамону, гвоздики, кориці, чорного перцю, мускатного горіха, тертого сухого імбиру і солі.
Спосіб приготування: Закип’ятити молоко, долити окоропом до літра. Потім додати чорний чай, коріандр, кардамон, гвоздику, корицю, чорний перець, мускатний горіх, тертий сухий імбир і сіль.
Чай із шипшини з медом
Зимовий чай з шипшини зміцнить імунітет, покращить травлення та навіть знизить рівень холестерину в крові.
Інгредієнти: 250 мл гарячої води4 30 гр. плодів шипшини; 1 ст. л. меду; 1-2 ч. л. лимонного соку.
Спосіб приготування: Подрібнити сушені плоди шипшини, залити їх окропом і варити 15 хвилин, ще 10-15 хвилин настоювати. Потім процідити відвар, додати сік лимона і мед.
Марокканський чай
Цей чай з теплої країни можна пити як холодним, так і гарячим. А корисні властивості меду додають йому протизастудну дію.
Інгредієнти: 500 мл. води, дві кориці в паличках; 3-4 гілочки гвоздики; цедра 1 апельсина; цедра 1 лимона або лайма, 3 невеликих скибочки сушеного імбиру; 1 лайм; трохи м’яти; 3 ч. л. чорного чаю.
Спосіб приготування: Цедру з лимона та апельсина порізати соломкою. Пом’яти м’яту в руках чи ступці. У чайник покласти дві палички кориці, додати гвоздику, подрібнену цедру, нарізаний лимон і лайм, імбир, м’яту і чай, залити все окропом. Підсолоджувати напій медом.
Зелений чай із медом
Такий чай активізує кровообіг, допомагає зігрітися й втримати тепло. А якщо його випити перед виходом на вулицю, то холод не загрожуватиме.
Інгредієнти: вода, зелений чай, трохи лимона та меду, імбир або малинове варення за смаком.
Спосіб приготування: Заварити звичайний зелений чай, додати лимон і мед. Інші інгредієнти – для підсилення зігрівального ефекту.
Джерела: ukrhealth.net, vidpoviday.com, pustunchik.ua, tvoemisto.tv