Чому Кличко бере собі у заступники фінансиста Черновецького

9 Грудня 2015 16:12
Фото: depo.ua

Фото: depo.ua

Днями мер Кличко звільнив свого першого заступника Ігоря Ніконова, але місце другої особи у КМДА не довго залишатиметься вільним. За словами Кличка він хоче бачити своїм першим заступником директора Департаменту фінконтролю і аудиту Геннадія Пліса, який є уродженцем Луганщини, пише depo.ua.

Слід зазначити, що нинішній глава Департаменту фінансового контролю і аудиту КМДА з’явився в столичній мерії досить давно. Так, ще в період з 2006 до 2012 рр., тобто в період мерства Леоніда Черновецького, він очолював Головне управління внутрішнього фінансового контроля та аудиту. По суті, це та сама посада, яку він займає і сьогодні.

А у грудні 2008 року безпосереднім куратором Пліса став син “космічного” мера Степан, якому батько доручив приглядати за багатьма структурами мерії, серед яких був і Главк фінмоніторингу.

Посада у Пліса була і є дуже жирною. У функції очолюваної ним структури входить головним чином слідкування за ефективним використанням бюджетних коштів у мерії. Іншими словами, усі бюджетні витрати аналізуються саме Плісом.

Такі функції він виконував і за часів Черновецького. Слід згадати, що після того, як команда Януковича змістила Черновецького з посади голови КМДА у 2010 році, новий очільник Києва Олександр Попов звинуватив Черновецького і його соратників у пограбуванні столиці на кілька десятків мільярдів бюджетних гривень.

Куди і як йшли гроші усі попередні роки знав саме Геннадій Пліс. Цю справу правоохоронні органи до кінця не довели, мовляв, доказів забракло. Але важко повірити у те, що Попов безпідставно звинувачував Черновецького у розтраті таких шалених грошей.

Цікаво, що Геннадій Пліс не має профільної освіти, оскільки є кандидатом технічних наук.

До переїзду у Київ він зробив блискавичну кар`єру у Луганській області. Вже у 27 років Пліс був директором дирекції з економічних питань “Первомайськвугілля”.

Потім він працював на керівних посадаха у “Свердловантрацит”. У 31 рік Пліс вже був першим заступником гендиректора такого промислового гіганта, як “Краснодонвугілля”.

Наприкінці 1990-х років пішов у бізнес і пропрацював там до 2002 року. Того ж року Пліс йде на державну службу, очолюючи Луганську обласну філію Агентства з питань банкрутства Мінекономіки України.

У 2005 році Пліс переїхав до Києва і одарзу зайняв посаду начальника Фінансово-економічного управління Міністерства вугільної промисловості України.

Ну а далі здібного 39-річного чиновника поміти мер Черновецький і взяв одразу контролюючим за усіма фінансовими потоками мерії.

Після того, як “космічний” мер склав повноваження очільника Києва і втік за кордон, Пліс пішов працював головою Наглядової ради ПАТ “Державна продовольчо-зернова корпорація України”.

Ставши мером столиці Віталій Кличко згадав про безробітного генія фінансового аудиту часів Черновецького Геннадія Пліса. Минулого літа Кличко призначив його своїм радником, а вже за кілька місяців очільник Києва зрозумів, що не можна втрачати такі кадри і Пліс став директором Департаменту фінансового контролю і аудиту КМДА. Це та сама роботу якою чиновник займався і за часів Черновецького.

Цікаво, що мер Кличко, знаходячись свого часу у опозиції до Черновецького, нещадно критикував фінансову політику “космічного” мера, мовляв, бюджетні кошти використовувалися нераціонально…