Фонд Держмайна має вчинити щодо «Старту» аналогічно Гостинного двору, – експерт

18 Грудня 2015 11:29

550c222c932a1

Фонд Держмайна має захистити легендарний стадіон «Старт» та розірвати договір купівлі-продажу, як це відбувається відносно Гостинного двору. На сьогодні залишається не скасованим договір купівлі-продажу СК «Стадіон «Старт» між Регіональним відділенням ФДМУ у м. Києві та ТОВ «Голден Хаус», укладений 23.07.2010.

«Фонд держмайна вирішив розірвати договір з орендарем Гостиного двору . Комісія регіонального відділення Фонду держмайна 17 грудня прийняла рішення про направлення пропозиції ТОВ “Укрреставрація” про розірвання договору оренди будівлі Гостиного двору. Нарешті! Проте ФДМУ слід нагадати про ще одне пам’ятне місце в столиці, яке продовжує перебувати у власності «попєрєдніків». Навіть, не дивлячись на той факт, що Київрада скасувала дозвіл на забудову «Старту» 4 березня цього року, договір купівлі-продажу до цього часу ніхто не розірвав» – заявляє експерт з місцевого самоврядування, голова ГО «Муніципальна ліга Києва» Олександр Федоренко.

Він зазначає, що саме зараз час перейти від замилювання очей для громадськості до реальних дій, які б захистили комплекс від посягань з боку «Голден Хаус». Адже протести міської прокуратури, адміністративні позови, ухвали і, навіть, рішення Київради про скасування дозволу на забудову не поставили крапку у справі спорткомплексу «Старт».

«У червні 2010р. Фондом Держмайна було встановлено, що «комплекс не задовольняє потреби відвідувачів, не відповідає сучасним вимогам, є фізично зношеним та морально застарілим, не придатним до експлуатації, знаходиться в аварійному стані, потребує значних вкладень на реконструкцію та ремонт». Завдяки таким висновкам земельна ділянка комплексу загальною площею 4,83 га була передана в приватні руки» – нагадує Федоренко.

За словами експерта, наразі Фонд Держмайна має вивчити значні порушення чинного законодавства як під час укладання договору купівлі-продажу спорткомплексу, так і під час виконання умов цього договору зі сторони ТОВ «Голден Хаус» і розірвати договір купівлі-продажу. Умовами для цього є невиконання власником умов договору щодо його реконструкції, оновлення стадіону та прилеглої території зі збереженням профілю, забезпечення вимог екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища, відсутність охоронного договору на дану пам’ятку архітектури, тощо.

Як відомо, саме на цьому стадіоні, який тоді називався «Зеніт», 9 серпня 1942 року відбувся так званий «матч смерті» між київською командою «Старт» проти футболістів німецької команди «Флакельф». У 1981 році на стадіоні «Зеніт», перейменованому на «Старт», встановили скульптурно-архітектурну композицію на честь «матчу смерті».

26 лютого 2010 року Київрадою було прийнято рішення про передачу ТОВ «Голден Хаус» земельної ділянки для комплексної реконструкції стадіону «Старт», будівництва та експлуатації багатофункціонального житлово-офісного комплексу з приміщеннями торгово-розважального призначення та паркінгом.

23 липня 2010 року Регіональне відділення Фонду держмайна України в м. Києві та ТОВ «Голден Хаус» уклади договір купівлі-продажу спортивного комплексу державної власності шляхом продажу за некомерційним конкурсом.
4 березня 2015 року рішенням Київради була скасована передача в оренду земельної ділянки загальною площею 4,83 га ТОВ «Голден Хаус».