Київрада може відмінити вибори до райрад у березні 2016

3 Грудня 2015 09:22

Л

Новообрана Київрада може скасувати рішення “Про управління районами в м. Києві”, відповідно до якого вибори до районних рад мають відбутися 27 березня 2016 року, або ж перенести вибори на невизначений час. Таку думку висловив експерт з місцевого самоврядування Олександр Федоренко.

«Це рішення було прийняте під тиском громадськості та перед місцевими виборами. Воно суперечить політичним амбіціям перших осіб міста і держави, оскільки може послабити їх владу на районному рівні. В разі відновлення райрад, головою райдержадміністрації стає особа, обрана головою райради з числа районних депутатів. Незалежно від симпатій чи антипатій Президент, відповідно до чинного законодавства, зобов’язаний призначити цю особу на посаду. Таким чином, він втрачає вагомі адміністративні одиниці (голови адміністрацій), на які завжди призначалися «свої» люди» – вважає експерт.

На його переконання, ті, хто сьогодні говорить, що райради це пережиток радянської системи, наслідують Януковича. З метою жорсткої централізації влади регіонали у 2010 році ліквідували райради. За п’ять років потому представники демократичних сил не бажають відновлювати їх з тієї ж причини.

Олександр Федоренко зазначає, що серед аргументів, що звучать в політичних колах проти відновлення райрад, особливий наголос ставиться на економічній кризі. Це попри те, що для відновлення райрад у Києві треба 37 мільйонів гривень на рік, що вдесятеро менше фінансування десяти столичних адміністрацій. Адже за орієнтовними розрахунками Департаменту фінансів КМДА, на діяльність райрад з бюджету міста необхідно 37 мільйонів 12,3 тисячі гривень на рік – на рівні чисельності працівників 2010 року (217 осіб). У той же час фінансування столичних адміністрацій, в яких працює 3371 особа, обходиться киянам у 344 мільйони 598,82 тисячі гривень.

«Кияни мають зрозуміти, що райрада – це їх право обирати собі владу на районному рівні, захист інтересів та прав мешканців району проти політично вмотивованих рішень Київради, забудов мажорних депутатів, недофінансування поліклінік та дитсадків, розбитих доріг. Голова району, якого обрали мешканці, а не призначили в АП, керуватиметься в своїй діяльності інтересами громади, а не за командами з Банкової чи Хрещатику. Звісно, це не потрібно владі, тому відновлення райрад може не відбутися» – зауважив експерт.

Нагадаємо,
23 липня .2015 р. Київська міська рада проголосувала проект рішення “Про управління районами в м. Києві” (№ 787/1651). Враховуючи те, що перші вибори новостворених рад призначаються суб’єктом створення, Київрада погодила проведення виборів в районні в м. Києві ради 27 березня 2016 року.

9 вересня 2010 року Київрада вирішила ліквідувати райради ( рішення Київської міської ради № 7/4819 «Про питання організації управління районами в місті Києві»). За неутворення райрад проголосувала тодішня більшість депутатів Київради (Партія регіонів, Блок Черновецького) та Блок Кличка у повному складі.