Киянка отримає премію Лейбніца

11 Грудня 2015 16:08
Фото: kp.ua

Фото: kp.ua

Марину  Родніну  нагородять за “піонерський внесок у розуміння функції рибосом”.
Серед 10 вчених, удостоєних престижної премії імені Готфріда Вільгельма Лейбніца (Gottfried Wilhelm Leibniz) за 2016 за видатні наукові досягнення, Німецьке науково-дослідне співтовариство (Deutsche Forschungsgemeinschaft, DFG) назвало біолога і біохіміка Марину Родніну, директора Інституту біофізичної хімії Товариства Макса Планка в Геттінгені. Урочиста церемонія вручення премії імені Лейбніца пройде 1 березня 2016 в Берліні, пише kp.ua.

55-річна вчена народилася в Києві і тут  захистила дисертацію в галузі молекулярної біології і генетики. У 1990 році Марина Родніна як  науковий стипендіат фонду Олександра фон Гумбольдта розпочала роботу в університеті Віттен-Хердекке, в якому пізніше отримала посаду професора фізичної біохімії.  З 2008 року вона – директор Інституту біофізичної хімії Товариства Макса Планка (Інститут імені Карла-Фрідріха Бонхеффера) в Геттінгені.

Заснована в 1986 році премія імені Лейбніца в грошовому еквіваленті перевершує Нобелівську: кожен з її лауреатів отримує 2,5 мільйона євро. Ці гроші вони зобов’язані протягом семи років витратити на фінансування науково-дослідних проектів за своїм вибором.