Кияни задалися метою змусити власників магазинів, ресторанів та інших закладів обладнати вхід до них пандусами

18 Грудня 2015 11:13
Фото з Facebook Ольги Філатової

Фото з Facebook Ольги Філатової

Автором цієї ініціативи виступила креативний директор радіостанції «Хіт FM» Ольга Філатова. У своєму пості «Моя відповідь беспандусовому місту» вона запропонувала ігнорувати послуги закладів, вхід в які не пристосовано до потреб інвалідів та мам з колясками.

Ольга пояснила Cultprostir: «Якщо кожен перейметься, а не просто перепостить «красиву» ініціативу і продовжить купувати у «безпандусних» – це буде перемога усвідомленості. Далі, звичайно, потрібно переводити питання в юридичну площину. По-перше, всі, хто не збудував пандус, порушують закон. Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» передбачає, що «підприємства, встанови та организації зобов’язані створювати умови для безперешкодного доступу інвалідів (у тому числі інвалідів, які використовують засоби пересування та собак-поводирів) до об’єктів фізичного оточення»

Швидше за все, сума штрафу не порівнянна з вартістю пандуса. Тому все так, як є. Чи потягну особисто я такої хрестовий похід, не знаю. Я хотіла розбуркати свідомість. Алло, люди, в наших силах не дозволяти нешанобливо ставитися до потреб наших друзів на інвалідних візках, наших жінок, наших улюблених чад… Не миритися на своєму рівні!

Найабсурдніше я прочитала в коментарях до того посту. Є дитячі магазини, в які заборонено вхід з колясками. У магазини для дітей, Карл! Попросила сфотографувати. Ще один показовий коментар прийшов з Польщі. Єдине місце у Варшаві, не обладнане для проїзду «візочників»… тадам … посольство України! Ну правильно, посольство – це ж територія країни, – гірко пожартувала я. Теж чекаю на фотографію. Тому поки варто створити алею слави, а там видно буде.

Чи вірю я, що продажі впадуть так, що це змусить задуматися? Не дуже. А ось в силу соцмереж і страх великих брендів за свою репутацію – так. Треба з чогось починати»