Микола Томенко: «Бюджетний олігархізм» проти «популізму»

28 Грудня 2015 16:19
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

«Триває кампанія проти «популізму». Якщо йдеться про охлократію чи анархію з погляду безвідповідальності, примітивізму чи беззаконня, які зміцнилися в постмайданній Україні, то я теж системний противник такого політичного режиму. Але коли мова йде про державну соціальну політику в інтересах наймеш захищених верств населення, пріоритетну державну підтримку освіти, культури, охорони здоров’я, довкілля та спорту, то більшість європейських країн спільно з Канадою – «чисті популісти»!

Натомість, наша влада під час бюджетного процесу, взявши на озброєння лозунг боротьби з «популізмом», чомусь забула оподаткувати депозити, водночас оподаткувавши пенсії, зробила пільги для великих агрохолдингів, вдаривши по фермерах, профінансувала всі забаганки міністерств і відомств і «обрізала» місцеві бюджети», – написав Микола Томенко у своєму блозі на «Обозревателе».

Найбільш показова історія з малим та середнім бізнесом на селі, пише він. «Нагадаю, що в результаті кулуарно-нічних переговорів перед ухваленням бюджету була підтримана система подвійних стандартів для оподаткування сільського господарства: аграрні олігархи домоглися для себе відносно пільгових умов, натомість фермерам запропонували, по-суті, або продати свою землю або «померти».

Після прийняття такого бюджету почалися фермерські протести. Їх ініціатори, поміж іншого, звертають увагу і на те, що пропонований поділ публічного реєстру заявок
на відшкодування ПДВ на дві частини (підприємства, що відповідають критеріям автоматичного відшкодування, і такі, що критеріям не відповідають), фактично, позбавляє середніх і малих фермерів, а також їх об’єднання – кооперативи – можливості вчасного та адекватного відшкодування ПДВ при експорті всієї своєї продукції, а також зберігає можливості для вимагання хабарів та проявів корупції при формуванні реєстрів».

«В гуманітарній політиці ситуація подібна: міністерствам вдалося пролобіювати великі проекти для «братніх» структур, натомість бюджетникам (бібліотекарям, науковцям, медикам, вчителям…) запропонували освоювати бізнесові навички, запроваджувати платні послуги, інакше – «оптимізація». Отож, виглядає так: доки триває владна боротьба з «популізмом», щосили зміцнюється «владний олігархізм»», – підсумував М. Томенко.