Нова Міжнародна декларація з безпеки журналістів – новий підхід до відповідальності

11 Грудня 2015 16:58

2

Міжнародний інститут преси медіа-мережа Аль-Джазіра (AJMN), Женевський Всесвітній медіа-центр та Женевський прес-клуб оприлюднили нову Міжнародну декларацію з безпеки журналістів.

Декларацію підписало 70 світових медіа-організацій, міжнародні організації та незалежні експерти.

Мета документу – зміцнити існуючі міжнародні зобов’язання і механізми, пов’язані з безпекою журналістської діяльності, та покращити захист прав журналістів, повідомляє прес-служба Інституту масової інформації.

«Відмінністю цієї Декларації від попередніх є новий підхід до відповідальності за безпеку журналістів. Раніше вважалося, що усю відповідальність за запобігання нападів на журналістів несуть тільки держави – оскільки напади часто є прямим наслідком безкарності. Тим не менш, експерти, які працювали на текстом Декларації, вважають, що важливо підвищити обізнаність самих журналістів, редакцій та медіа-організацій про передові практики, пов’язані з безпекою, та про політики і механізми, спрямовані на оцінку і контроль ризиків, з якими стикаються журналісти», – йдеться в повідомленні.

Міжнародна декларація також містить набір кращих практик, на які медіа-організації повинні орієнтуватися у своїх спробах покращити безпеку журналістів.