Музей сучасного мистецтва України покаже Київську школу живопису

16 Грудня 2015 15:23
Сергій Григор'єв. Подих весни (1980)

Сергій Григор’єв. Подих весни (1980)

17 грудня 2015 року у Музеї сучасного мистецтва України відкриється масштабна виставка художників Київської школи живопису, в рамках якої буде представлено 350 робіт 216 митців, чия творчість стала знаковою в історії вітчизняного мистецтва. Про це йдеться на сайті закладу.

Хронологічно проект охоплює 80 років і представляє розвиток живопису, графіки й скульптури у динамиці та різномаїтті напрямів: від реалізму до постімпресіонізму, від неокласицизму до сюрреалізму.

Київський проект – найбільший за змістом і обсягом в історії Музею, він триватиме упродовж чотирьох місяців та складатиметься з трьох експозицій із символічною назвою “Київ. Три сторінки з колекції Музею”. Перша виставка-сторінка відчиняє свої двері 17 грудня, друга – 4 лютого і остання  – 10 березня.

Анатолій Криволап. Із серії "Озеро". Вечірні рефлексії (2014)

Анатолій Криволап. Із серії “Озеро”. Вечірні рефлексії (2014)

Відомі і гучні у світі імена представників сучасного українського мистецтва, класики і поруч з ними –  молоді талановиті зірки – усі три експозиції охоплюватиме роботи широкого кола художників, які отримали академічну освіту у Києві, або жили і творили у столиці. Серед них: Іван Кавалерідзе, Федір Тетянич, Матвій Вайсберг, Олександр Животков, Іван Марчук, Віктор Рижих, Анатолій Криволап, Олександр Дубовик, Владислав і Максим Мамсікови, Сергій Григор’єв, Тіберій Сільваші, Василій Цаголов, Валерій Шкарупа, Олег Єржиковський та багато інших.

“Цінність виставки беззаперечна, це фактично вісімдесятирічна історія малярства Київщини. Її представники належать до різних поколінь, вони мали і мають різні ідейні позиції і світогляд, але в їхніх роботах зосереджений величезний культурний, історичний, особистий досвід, що розповідає про свою епоху і час через створені художні образи та емоції – натхнення, боль, перемога, радість, гідність, майбутнє”, – розповіла директор Музею Оксана Коваль.

За її словами, не випадково Київська школа відкривається саме у грудні 2015 року, адже у ці дні Музею сучасного мистецтва України виповнюється ювілейні 10 років, і водночас «Київ» завершує власний музейний проект “Мистецька мапа України”, започаткований сім років потому. Свого часу у виставкових залах вже були представлені Львів, Одеса, Крим, Харків і Закарпаття.

На відкритті очікується багато гостей: художників – представників Київської школи, роботи яких будуть представлені у залах, їх колег та прихильників, мистецтвознавців. Гості свята отримають грунтовний 300-сторінковий каталог митців, а також на них чекатиме теплий прийом у Музейному дворику із глинтвейном та імбірним печивом.

Виставка триватиме: з 17 грудня 2015 до 10 квітня 2016:

перша експозиція: 17 грудня – 31 січня

друга: 4 лютого – 6 березня

третя: 10 березня – 10 квітня

Відкриття: 17.12.15 о 18.00  (за адресою м.Київ, вул.Фрунзе, 41)