Росія готується до розширення масштабів збройного протистояння на Донбасі

15 Грудня 2015 12:36

Pro-Russian Protesters Declare Federal Republic of Donbass

Росія готується до розширення масштабів збройного протистояння на Донбасі, що може розпочатись вже у другій половині грудня цього року.

Про це повідомляє Укрінформ  в ексклюзивному коментарі  Головного  управління розвідки Міністерства оборони України.

“Ситуація на сході України набуває додаткового ускладнення якісно нового характеру. Проявом цього є збільшення кількості та розширення масштабів провокацій противника, пов’язаних з нападами на позиції українських військ із залученням груп бойовиків від 30-40 до 100 осіб, посилених бронетранспортерами та бойовими машинами піхоти. Протягом останнього часу такі зіткнення відбулись в районах н.п. Авдіївка, Павлопіль, Зайцеве”, – зазначили в розвідці.

Крім того, активізується діяльність диверсійно-розвідувальних груп, включаючи спроби проривів углиб прифронтової зони, а також мінувань передових та тилових районів. При цьому застосовуються класичні методи ведення терористичної війни, включаючи встановлення важких фугасів для підриву автомобільної та бронетанкової техніки, а також розтяжок та протипіхотних мін, заборонених міжнародними конвенціями.

У ГУР вказали на те, що інтенсивність обстрілів позицій сил АТО зросла до 60 випадків за добу із застосуванням стрілецької зброї, гранатометів, 82- та 120-мм мінометів, танків, 122-мм РСЗВ “Град” та артилерійських систем калібром понад 100-мм.

Найбільша активність провокаційної та бойової діяльності противника відмічалась на Новоайдарському, Слов’янському, Донецькому, Волноваському та Маріупольському напрямках. “Водночас на зазначених напрямках здійснюється посилення угруповань російсько-терористичних військ за рахунок включення до їх складу додаткових піхотних, артилерійських та танкових підрозділів, які висуваються із тилових районів самопроголошених республік”, – додали у військовій розвідці.

Головним чином це стосується Єнакієвого та Горлівки, де зосереджуються 3-я та 7-ма окремі мотострілецькі бригади 1 армійського корпусу (сформований на території “ДНР”) російських окупаційних військ. Там же розгортається і додаткова кількість передових складів боєприпасів бригадного рівня.

“Все це підтверджує підготовку Росії до розширення масштабів збройного протистояння на Донбасі, що може розпочатись вже у другій половині грудня цього року”, – наголосили в Головному управління розвідки.

При цьому окремою метою таких дій Москви в ГУР вважають “помсту Україні за відключення електропостачання до Криму, примушення нашої держави до його повного відновлення, а також недопущення повторення подібних ситуацій”.

Зазначається, що це стосується також і окупованих територій України на Донбасі, які в значній мірі забезпечуються електроенергією з непідконтрольних Росії сусідніх районів Донецької та Луганської областей.

“В цьому зв’язку командування ЗС РФ готується до можливого проведення локальної операції щодо захоплення теплоелектростанцій та супутньої інфраструктури у містах Вуглегірськ та Щастя, що забезпечують електроенергією міста Єнакієве, Горлівка та Луганськ”, – додали в розвідці.