Що ви знаєте про критерії дурості? Угорські вчені знайшли 3 критерія

7 Грудня 2015 17:31

the_thinker_rodin

Дослідники з Університету Будапешта (Угорщина)виділили три критерії, за якими люди визначають чиюсь поведінку як дурну. Результати їх досліджень, розміщені  в журналі Intelligence ,  які цитує “Настрій”, говорять про те, що   дурість вбачається в трьох випадках:
– якщо поведінка занадто необачна, ризикована і самовпевнена (думав, що зможе, але не зміг);
– якщо поведінка занадто імпульсивна і безконтрольна (знав, що не можна, але пішов);
– якщо поведінка занадто непрактична (людина демонструє неуважність ).

«Люди,  зазвичай, довго не замислюються, нерозумно щось чи ні. Судження виносяться практично миттєво, – зазначив провідний автор дослідження Акзел Балаж (Aczél Balázs). – При цьому, як показало наше дослідження, з цього питання  досягається майже стовідсоткова згода.  Якщо одна людина назвала щось дурним, дуже висока ймовірність того, що до такої  ж думки прийдуть і інші».

Балаж і його колеги зібрали в інтернеті короткі історії, які були охарактеризовані користувачами як дурні. Наприклад, історію про злодія, який викрав GPS-навігатори, але не знав, як їх відключити, що дозволило поліції його негайно знайти. Дослідники також попросили 154 студентів навести приклади дурної поведінки з повсякденного життя. Потім студенти мали прочитати представлені вченими історії і вирішити, дурні вони, і якщо так, то чому.

Крім визначення критеріїв дурниці, аналіз відповідей учасників дозволив вченим зробити ще кілька умовиводів:
– високий IQ не рятує від дурних вчинків;
– визначення поведінки як дурної засноване на невідповідності між очікуваннями спостерігача  і справжніми цілями того, за ким спостерігають.