Цензуру в інтернеті відтепер позначатимуть “помилкою 451”

24 Грудня 2015 16:13

40

Помилка 451 створена для того, щоб повідомити користувачу про те, що вміст сайту було заблоковано з юридичних причин. Раніше в таких випадках використовувався код помилки 404 (“Not Found”).

Цифра натякає на відомий фантастичний роман Рея Бредбері “451 за Фаренгейтом”, де через цензуру спалюють заборонені книги. Адже 451 градус за Фаренгейтом (233 градуси Цельсія) — це температура займання паперу.

Тім Брей, співавтор специфікації XML, закликає розробників використовувати код помилки 451 для оповіщення про блок сайту або частини його вмісту через цензуру, зазначає ain.ua. Група з вироблення інженерного регламенту інтернету IESG схвалила первинну пропозицію, що дозволяє розробникам братися за його реалізацію.

Коли Брей представив проект більше трьох років тому, багато сайтів використовували код помилки 403 для блокування контенту. У разі реалізації код 451 має допомогти запобігти плутанині навколо заблокованих сайтів. Але це не обов’язкова міра і залежить тільки від бажання веб-розробників прийняти її. За словами Тіма Брея, уряди деяких країн не просто блокують сайти, але й не хочуть, щоб користувачі знали про сам факт блокування. Впровадження “Помилки 451” має посприяти прозорості у сфері інтернет-цензури.

Джерело: Експрес онлайн