У Києві пройшла унікальна виставка ікон для сліпих

9 Грудня 2015 09:38

icons_for_blind2

Незвична експозиція вихідного дня була виставлена ​​в Києві 6 грудня у Всесвятському приділі храму Свято-Троїцького Іонинського чоловічого монастиря. Повідомляє СПЖ.

Як розповів диякон Димитрій, її організаторами виступили намісник цього храму Владика Іона і глава Всеукраїнської благодійної організації інвалідів та пенсіонерів «Обличчям до істини» Володимир Турський.

Прихожан на ранній та пізній службах було багато. Люди із задоволенням знайомилися з дивовижним світом церковного мистецтва і відкривали для себе чимало цікавого. Дізналися, наприклад, про сліпу від народження святу блаженноу Матрону Московську, і про святителя Луку (Войно-Ясенецького), талановитого проповідника і геніального лікаря, що врятував від сліпоти сотні людей і втратив зір в кінці життя.

Була інформація і про те, як сліпі або люди, що втратили зір, вчаться орієнтуватися в просторі, як вивчають спеціальний алфавіт Брайля, а з нових комп’ютерних технологій освоюють комп’ютер на слух, використовуючи спеціальні звукові програми.

Особливою популярністю ікони для сліпих користувалися у дітей. Вони періодично підходили до ікон, закривали очі і водили пальчиками по іконам то тут, то там. Дуже зворушливо було на них дивитися.

Цікаво й те, що пізню літургію в Іонинському монастирі очолив священик з монастиря Дохіар (Афон) — отець Гавриїл. Він запросив усіх до своєї келії на другому поверсі, де всі сфотографувалися на пам’ять.

Щороку в Україні втрачають зір з тих чи інших причин понад 10 тисяч осіб. Половина з них — люди працездатного віку. Тому вкрай важливо підтримати цих людей. І в цьому необхідна допомога зрячих.

А сама виставка ікон для сліпих постійно розміщена в Архангело-Михайлівському Звіринецькому монастирі міста Києва.