Українці побачать фільм про Чорнобиль, що вразив кіносвіт

22 Грудня 2015 14:43

Tyan-53-big

28 січня в український прокат вийде документальний фільм «Російський дятел», присвячений аварії на Чорнобильській АЕС. Картина Чеда Грасіа є копродукцією США, Великобританії та України.

Взимку 2015 року фільм Грасіа був визнаний кращою документальною стрічкою на американському фестивалі незалежного кіно «Санденс».

Міжнародна асоціація документалістів назвала оператора фільму Артема Рижикова кращим оператором 2015 року.

Картина Грасіа потрапила до лонг-листа домінантів на премію Оскар у категорії «кращий документальний фільм року» та номінована у такий же категорії на знамениту кінопремію Independent spirit awards, володарів якої оголосять 27 лютого 2016 року.

Європейська прем’єра «Російського дятлу» відбулася у травні 2015 року на фестивалі кіно та урбаністики «86», покази якого відбуваються у Славутичі.

. «Я народилася за тиждень до вибуху у Чорнобилі. 26 квітня маму виписували з пологового будинку. Дехто каже, що в той день падав кислотний дощ. Інші бачили радіоактивні хмари. Багато людей загинуло при ліквідації. І все це тримали в абсолютній таємниці. Минуло 30 років з моменту вибуху, але повноцінного розслідування подій у Чорнобилі досі нема. «Російський дятел» – це фільм не стільки про Чорнобиль, скільки про брак інформації, конспірологію і параною.

Американський режисер Чед Грасіа познайомився з українським художником Федором Александровічем і чи не першим уважно вислухав його неймовірну теорію вибуху на ЧАЕС.

З Федором можна погоджуватись або не погоджуватись, але завдяки Чедові ми, нарешті, дізналися про гігантську сталеву антену, яка весь цей час стояла біля Чорнобиля. Сподіваюся, після прокату фільм хтось із нового покоління істориків, нарешті, напише нам повноцінну історію Чорнобиля»,- розповіла Cultprostir Надія Парфан, співзасновниця компанії «86PROKAT».