В Києві на 1 покупця квартири 25 продавців

2 Грудня 2015 09:01

378540

На вторинному ринку житла в Києві ціни продовжують падати. Зараз однокімнатну малометражку в столиці можна придбати від 300 000 гривень, повідомляє АТМbud.
За останні 6 місяців ціни на вторинному ринку житла в Києві знизилися на 10%. Експерти прогнозують, що якщо в економіці країни незабаром нічого не зміниться, за наступні 6 місяців житло подешевшає ще на 10%.

Продавцям зараз доводиться несолодко – конкуренція висока, а у народу просто немає грошей на придбання житла. Тому люди намагаються хоч якось виділитися на загальному тлі. Приміром, продавець Дмитро так виклав свою пропозицію про продаж: «Кімната в малосімейному гуртожитку на Лісовому масиві, 17« квадратів ». Шість житлових кімнат у блоці, сусіди – відповідальні порядні люди. Алкоголіків, нероб та інших асоціальних елементів немає! ». За житло з хорошими сусідами просить 13900 доларів (майже 347 000 гривень).

Продавці кімнати в комуналці на Оболоні виставили своє житло в іншому, не менш привабливому світлі: «Невелика квартира у хорошому стані, загальна кухня на три квартири – 3« квадрата ». Перевага: комунальні платежі дуже невеликі – близько 250 гривень ». Ціна такої вигідної угоди – 15000 доларів (370000 гривень).

Повноцінну однокімнатну квартиру біля метро «Берестейська» площею 22 «квадрата» продають за 18 000 доларів (450 000 гривень). Господиня Ніна намагалася заманити покупцем видом з вікна на парк. «Приходять, дивляться, але за два місяці так ніхто і не взяв, – журиться жінка. – За таку ж ціну хочуть більше метраж. Якщо до свят не вийти продати – зніму з продажу. Не хочу віддавати за безцінь, тим більше при такому нестабільному доларі ».

І хоча продавці вважають ці ціни невисокими, фахівці впевнені: подальшого зниження цін на вторинному ринку нерухомості не уникнути. Звичайно, якщо держава не зробить іпотеку доступною для людей або не вживе  радикальних заходів.

Зі слів Віктора Несіна, президента Ріелтерської палати, на вторинному ринку Києва нічого не продається вже приблизно півроку. Ціни падають, але у людей все одно немає грошей. На одного покупця житла, умовно кажучи, зараз доводиться 25 продавців. Не виключено, що скоро продавці почнуть знімати нерухомість з продажу. За 15-17 тисяч доларів в Києві вже можна придбати «гостинку» з кухнею на 3-4 «квадрата» і без балкона, або ж більш пристойне житло, але без ремонту.